BMW satsar på trådlös laddning

BMW satsar på trådlös laddning
Laddplattan kan användas både i garage och – som här – utomhus. FOTO: BMW

Precis när det blivit allt vanligare med trådlös (induktiv) laddning av mobiltelefoner hoppar BMW in i leken med en laddplatta för bilen!

Först ut blir 530e iPerformance som ska få systemet som tillval "någon gång under 2018". Systemet kommer sedan successivt att införas till BMW:s andra elbilar och laddhybrider.

Själva plattan placeras på garagegolvet – men den går också att använda utomhus – och den börjar automatiskt att ladda så snart som bilen står på rätt plats.

Den som testat en laddplatta till sin mobil vet att det är känsligt hur telefonen placeras. Det blir inte enklare med en bil. Som du kan se i videon nedan används bilens frontkamera och fågelperspektiv-kamera för att hjälpa föraren på rätt plats.

Under bilen finns sekundärspolar och i plattan döljer sig en integrerad primärspole. Den induktiva laddningen har en effekt på 3,2 kW, vilket betyder att en full laddning av bilens batterier (9,2 kWh) tar 3,5 timmar. Det är snabbare än genom vanlig hushållsström, och något långsammare än BMW:s väggmonterade laddbox (Wallbox Pro). Priset för det induktiva systemet är inte klart, men det ska enligt uppgift bara bli marginellt dyrare än den väggmonterade boxen, alltså en bit över 9.000 kronor.

Men du slipper koppla sladdar, och vässar din förmåga att parkera med precision.

En primärspole i själva laddplattan och en sekundärspole i bilen ser till att strömmen överförs.

Det är viktigt att bilen kommer i rätt position för att laddningen ska fungera...

...med hjälp av "fågelperspektiv-kamera" och frontkamera får föraren exakta instruktioner.

Laddplattan ska så småningom införas som tillval till BMW:s alla elbilar och laddhybrider.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Den lösningen gillar jag!
Ja
192
12
Nej