20.000 mil senare – så bra funkar Nissan Leaf som körskolebil

20.000 mil senare – så bra funkar Nissan Leaf som körskolebil

Bilarna som rullar hos körskolorna har nästan uteslutande förbränningsmotor – det är få som gått över till en helt eldriven bil. Men det har Paul Tomlin i England. Han har köpt in en Nissan Leaf som nu rullat över 20.000 mil, skriver Auto Express.

Största "nackdelen" med elbilar som körskolebilar skulle nog många bilförare uppfatta som en fördel. Det är att bilen inte går att få med manuell växellåda. Det finns teknik som gör det möjligt att växla manuellt i elektrifierade bilar, men elbilar och hybrider är i nästan alla fall automatväxlade. Det innebär att körskolan bara kan erbjuda elbilar och hybrider för elever som vill ta automatkörkort. Det här problemet kommer förmodligen "lösa sig självt" på lång sikt när färre och färre bilar har manuell låda, men under överskådlig framtid kommer ändå den manuella lådan finnas kvar, och då kan ett automatkörkort uppfattas som en begränsning.

Största nackdelen med att ha en elbil som körskolebil uppfattar många andra som en fördel

Men i övrigt verkar Paul Tomlin extremt nöjd med sin elbil. Enligt honom har bilen varit pålitlig och billig att äga. Han behöver inte längre byta bromsbelägg tre gånger på 10.000 mil, som med vissa fossilbilar, och han sparar över 50.000 kronor om året i bränslekostnader.

"Det enda jag har behövt byta är vindrutetorkarmotorn vid 14.000 mil – det är allt. Ännu mer imponerande är bromsarna, som enligt senaste inspektionen bara var slitna till 50 procent efter 20.000 mil", säger Paul Tomlin.

Han lär också eleverna hur bilen laddas, var snabbladdningsstationerna finns och vad föraren ska göra när räckvidden närmar sig nollstrecket.

Bromsarna har slitits till hälften – på 20.000 mil

"Jag förbereder dem för framtiden", säger Paul Tomlin till Auto Express.

Bilen körs strax över 20 mil om dagen och laddas vid lunch. Mer än 50 elever har klarat uppkörningen i Leafen och många av dem gillar att bilen är lättkörd och avslappnad.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker fler trafikskolor borde köpa in elbilar.
Ja
79
2
Nej