Volkswagen ger inte upp dieseln – ska investera i en ny motorgeneration

Volkswagen ger inte upp dieseln – ska investera i en ny motorgeneration

Dieselskandalen har kickstartat en storsatsning på elbilar hos Volkswagen. Jättekoncernen ska ha 300 "elektrifierade" bilar på marknaden 2030 – alltså elbilar och hybrider i olika former – och hela satsningen på "e-mobilitet" är värd svindlande 190 miljarder kronor.

En svår utmaning är att elbilarna än så länge inte är lika lönsamma som bilar med förbränningsmotor. Inte heller nästa generation elbilar kommer vara lika lönsamma som fossilbilar, enligt Volkswagenchefen Matthias Müller. Det är därför som Volkswagen fortsätter utveckla bilar med förbränningsmotor.

"Vi ser en brytpunkt under de kommande fem till sju åren, som kommer hjälpa till att balansera våra intäkter", säger han i en intervju med Autocar.

Han är också tydlig med att fossilbilarna är en "brygga in i framtiden" och att det är kunden som avgör när Volkswagens modellprogram är helt eldrivet. Olika länder måste ta ansvar för att det finns laddmöjligheter, enligt Matthias Müller.

Vissa biltillverkare börjar nu skala ned satsningen på nya dieselmotorer. Volvo har till exempel flaggat för att det inte kommer någon helt ny generation dieselmotorer. Volkswagen har inga sådana planer – tvärt om: Matthias Müller bekräftar att Volkswagen ska investera i en helt ny generation dieselmotorer 2019 eller 2020.

"Vi tror att dieselbilarna kommer fortsätta sälja. För det första är de rena. För det andra behöver vi dem för att möta utsläppskraven för koldioxid. För det trejde passar dieselmotorerna många kunder. Så vi kommer fortsätta med dieselmotorer, men kanske inte för de minsta modellerna", säger han till Autocar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Att utveckla nya dieselmotorer tycker jag låter som en bra plan.
Ja
292
124
Nej