Nya uppgifter om Hyundai Kona med eldrift – suv-modellen siktar på 50 mils räckvidd

Nya uppgifter om Hyundai Kona med eldrift – suv-modellen siktar på 50 mils räckvidd
Hyundai Kona kommer i en helt eldriven version nästa år. Enligt nya uppgifter i två varianter.

Hyundai valde att skruva upp elbilsplanerna tidigare i år. Innan 2020 ska Hyundai ha lanserat inte mindre än åtta nya elbilar. Dessutom kommer elva laddhybrider och två bränslecellsbilar.

Nu har det börjat dyka upp fler detaljer om den kanske viktigaste nyheten: den eldrivna versionen av suven Kona.

Hyundai Kona ger sig in i en hårt konkurrensutsatt klass. Europeiska bilköpare älskar små suvar och Hyundai Kona skulle kunna bli en storsäljare, särskilt när konkurrenter som Volkswagen och Volvo ännu inte hunnit lansera några eldrivna kompaktsuvar.

Den eldrivna versionen av Hyundai Kona kommer enligt nya uppgifter från norska sajten Side3 i två utföranden med olika stora batteripaket. Instegsmodellen får 39,2 kWh medan toppmodellen får 64,2 kWh. Som jämförelse har nya Nissan Leaf ett batteripaket på 40 kWh och Opel Ampera-e har 60 kWh.

Exakt vad det innebär för räckvidden är inte helt lätt att säga eftersom det inte finns några officiella förbrukningssiffror, men enligt ryktena siktar Hyundai på 50 mil. Då gissar vi att det handlar om den väldigt tillåtande europeiska NEDC-körcykeln. I verkligheten hamnar den siffran snarare på mellan 30 och 35 mil.

Det finns inga uppgifter om att Hyundai Kona skulle bli fyrhjulsdriven, så vi antar att det är tvåhjulsdrift som gäller. Det är heller inte klart om bilen klarar snabbladdning på 150 kW.

Hyundai Kona med eldrift visas förmodligen upp under första halvåret 2018 och börjar säljas strax därefter.

Även koncernsyskonet Kia storsatsar på eldrift. Suv-modellen Kia Niro finns till exempel redan som laddhybrid och nästa år dyker den upp med eldrift.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

En eldriven suv – det låter som min typ av bil!
Ja
383
75
Nej