Toyota har börjat testa lastbilen som ska utmana Tesla

Elon Musk har valt att skjuta upp lanseringen av Teslas nya eldrivna lastbil. Anledningen är att produktionen av Model 3 måste skalas upp för att...

Annons
Annons

Elon Musk har valt att skjuta upp lanseringen av Teslas nya eldrivna lastbil. Anledningen är att produktionen av Model 3 måste skalas upp för att möta den enorma efterfrågan från kunderna.

Men Tesla är inte ensamma om att vilja förnya lastbilsbranschen. Toyota har visat upp en bränslecellsdriven lastbil som tankas med vätgas och den har nu satts i trafik för att testa hur tekniken fungerar i vardagen.

Toyota har länge hävdat att vätgasbilar är lösningen – inte batterielbilar. De senare åren har vi sett hur Toyota till viss del tvingats göra en U-sväng och snabba på utvecklingstakten av batteridrivna elbilar. Men Toyota tror fortfarande mycket på vätgastekniken.

Fördelen med en vätgasdriven lastbil jämfört med en batterieldriven är enligt Toyota att den går mycket snabbare att tanka än det skulle ta att ladda en batterieldriven lastbil. Tekniken ska också ta mindre plats vilket ger mer utrymme för last.

Toyota har satt den vätgasdrivna experimentlastbilen i trafik på korta sträckor vid hamnar i Kalifornien. Ett inte alltför betungande uppdrag eftersom det är relativt lätt att hitta tankställen för vätgas just i Kalifornien. Bilen ska köras på längre sträckor senare.

Lastbilen har två bränslecellsmoduler från Toyota Mirai som totalt ger en effekt på 670 hästkrafter och ett vridmoment på 1.800 Nm. Räckvidden för en fulltankad lastbil ligger på strax över 30 mil.

Annons
Annons
Rulla till toppen