Northvolt väljer Skellefteå – och Västerås!

Uppdatering • Den här artikeln gäller ett rykte om Northvolt som dök upp under onsdagen. Idag torsdag har Northvolt gått ut officiellt med att fabriken...

Annons
Annons
Uppdatering

• Den här artikeln gäller ett rykte om Northvolt som dök upp under onsdagen. Idag torsdag har Northvolt gått ut officiellt med att fabriken hamnar i både Västerås och Skellefteå.

Kampen om vilken stad som ska få Northvolts batterifabrik kan vara vara avgjord.

Svaret: Det blir både Skellefteå och Västerås – de två städer som den senaste tiden varit huvudspåren för etableringen.

Det uppger VLT, som säger att Northvolt ska delas upp i en tillverkningsdel (Skellefteå) och en del där spetskompetens behövs (Västerås). VLT anger ”trovärdiga källor”.

En av anledningarna till varför man ska välja Skellefteå för tillverkningen är att Västerås ännu inte kunnat lösa energifrågan. Så sent som i måndags hade Mälarenergi och Vattenfall ett möte som inte mynnade ut i en någon lösning för energifrågan. Northvolt kräver tillgång till 300 megawatt, skriver VLT.

I Skellefteå däremot har kommunstyrelsen föreslagit att kommunfullmäktige godkänner en bolagsbildning under Skellefteå Kraft AB. Enligt handlingarna handlar det om fastigheter för etablering av energiintensiv industri i Skellefteå.

Northvolt beräknas ge uppåt 3.000 direkta jobb. Hur många jobb som hamnar i vardera stad återstår att se.

Jesper Wigardt, pressansvarig på Northvolt, vill inte kommentera VLT:s uppgifter.

”I nuläget släpper vi inte några detaljer. På torsdag kommer en heltäckande redovisning på en pressträff”, säger han.

Annons
Annons
Rulla till toppen