Hyundai och Kia har sparat in på en viktig detalj i nya laddhybriderna – det straffar sig i svenskt klimat

Hyundai och Kia har sparat in på en viktig detalj i nya laddhybriderna – det straffar sig i svenskt klimat
Kia Niro som laddhybrid lockar med lågt pris och kan bli en riktig "folkhybrid". Men prislappen har ett pris. Bilen kan inte köras på el särskilt långa sträckor på vintern om kupén ska hållas varm.
I korthet

• De nya laddhybriderna från Hyundai och Kia saknar värmepump.

• Det innebär att bensinmotorn rasslar igång så fort kupén måste värmas upp.

Att biltillverkare sparar in på olika detaljer är inte konstigt. När en ny bil utvecklas måste tillverkarna hela tiden ta svåra beslut om vad som ska prioriteras bort.

Men när tillverkarna väljer bort något som hade varit en uppenbar fördel i vårt svenska vinterklimat är det svårt att se mellan fingrarna.

Värmepumpen gör att kupén kan hållas varm under vinterhalvåret även när bilen körs på el

En detalj som vissa biltillverkare sparar in på är värmepumpen i laddhybrider. I vårt senaste test av fem intressanta laddhybridmodeller visade det sig att koncernsyskonen Hyundai och Kia har sparat in på värmepumpen – och det straffar sig i svenskt klimat.

En värmepump innebär att kupén kan hållas varm på kyliga höstdagar, under hela vintern och en bit in på våren – utan att förbränningsmotorn måste köras igång.

Läs också: Volkswagens laddhybrid förvandlas till bensinbil vid tio minusgrader

Även Hyundai Ioniq saknar värmepump.

Att köra laddhybrid på el är en härlig upplevelse, men så fort förbränningsmotorn drar igång förstörs den upplevelsen. För att bilen ska kunna köras på el och samtidigt hålla rimlig temperatur i kupén under vinterhalvåret behövs en värmepump. Annars rasslar bensinmotorn igång. Förbränningsmotorn behövs inte hela tiden men startar tidvis för att klimatanläggningen ska kunna nå eller bibehålla temperaturen i kupén.

Hyundais och Kias beslut att spara in på den här detaljen straffade sig direkt i vårt förbrukningstest. Vi laddade bilarna fullt i garage med en temperatur på 21 grader under natten och beställde fram 21 grader på bilarnas klimatanläggningar. Men redan 700 meter in i förbrukningstestet (där utetemperaturen var mellan 9 och 15 grader) var bensinmotorn igång i Hyundai Ioniq Plug-in och Kia Niro Plug-in Hybrid. Motorerna körs inte länge, mellan fem och tio sekunder, men mer behövs inte för att förstöra den "elektrifierade" körupplevelsen.

Det är inte bättre i den större modellen Kia Optima Plug-in Hybrid. Under en kort testrunda i oktober startade den bensinmotorn hela åtta gånger, när konkurrenter med värmepump kunde köra helt och hållet på eldrift. Det förstör känslan av att köra "elektrifierat" och ökar förbrukningen.

Vi ska också komma ihåg att detta alltså var redan i oktober – inte i smällkalla januari.

Upplevelsen förstörs när bensinmotorn rasslar igång redan efter 700 meter

Som förare har du tyvärr bara ett alternativ för att undvika det här problemet, och det är att stänga av klimatanläggningen, sätta på dig en jacka och sitta och frysa i din nya laddhybrid för en bra bit över 300.000 kronor.

Det hade varit betydligt bättre med en värmepump som löser problemet själv. Volkswagen Golf GTE och Toyota Prius Plug-in Hybrid, som också deltog i testet, har båda värmepump, och den som sitter i Prius ska fixa temperaturer på nedåt tio minusgrader. De andra brukar klara temperaturer runt nollstrecket.

Uppdatering 11.40: Hyundais svenska informationschef Tobias Joelsson bekräftar att förbränningsmotorn krävs för att köra kupévärmaren. För att bilen ska gå helt på eldrift vid kalla temperaturer kan klimatanläggningen stängas av. Varför Hyundai valt bort värmepumpen kan han inte svara på.

Uppdatering 3/7: I en tidigare version av den här artikeln stod det att kupén i Kia och Hyundai kan förvärmas när bilen laddas. Det går inte, så det finns tyvärr inget bra sätt att komma undan problemet att förbränningsmotorn startas när det är för kallt (förutom att stänga av klimatanläggningen). Vi beklagar felet!

Läs hela testet med fem laddhybrider

Om kupén förvärms medan bilen laddar kan du slippa höra bensinmotorn starta när du vill köra på el.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker en laddhybrid ska kunna köras på el även i svenskt vinterklimat.
Ja
568
14
Nej