Chefen som ville förändra Volkswagen redan på 90-talet – nu får han äntligen rätt

Chefen som ville förändra Volkswagen redan på 90-talet – nu får han äntligen rätt
Volkswagen har visat upp den självkörande bussen Sedric. Nu ska biljätten koncentrera sig mer på "transport A till B", med olika transportmedel, och inte bara på att sälja bilar. Det var precis vad Daniel Goeudevert ville satsa på innan han avgick i början av 1990-talet.

Efter utsläppsskandalen har Volkswagen börjat prata mycket mer om klimatsmarta lösningar, bilar som kan delas mellan flera personer och smarta mobilitetslösningar.

Det låter som något nytt – men det är det inte. Tvärt om: redan 1991 hade en högt uppsatt chef på Volkswagen precis de här idéerna, och han var också övertygad om att dieselmotorn skulle dö ut.

Då verkade han inte bli tagen på allvar. Idag visar det sig att han faktiskt haft rätt om ganska mycket hela tiden.

Foto: Stuart Mentiply, Wolfsburg/Creative Commons/Wikimedia

"De var bara intresserade av hastighet och lyx"

Daniel Goeudevert var vice styrelseordförande i Volkswagen fram till 1993 och han var övertygad om att bilägandet skulle gå ned de kommande åren. Han ville lansera en bildelningstjänst tillsammans med Deutsche Bahn och bygga mindre och snålare bilar, skriver Der Spiegel.

Volkswagen fick till slut nog när Daniel Goeudevert pratade om dieselmotorns död, och han fick höra att "du kommer bli förvånad över vad vi kan få ut av dieseln". Idag är han 75 år och säger till tidningen att bilindustrin inte längre ser kundernas riktiga behov, utan är förblindade av historiska framgångar. Många unga har idag mycket starkare kopplingar till Apple än Mercedes.

"Volkswagen och de andra var alldeles för länge bara intresserade av hastighet och lyx", säger han till Der Spiegel.

Ferdinand Piëch stod som segrare i "striden" mot Daniel Goeudevert som styrelseordförande i Volkswagen i början av 1990-talet.

I början av 1990-talet kunde Daniel Goeudevert ha blivit Volkswagens styrelseordförande, och då hade koncernen förmodligen sett väldigt annorlunda ut jämfört med idag. Istället blev det Ferdinand Piëch som tog posten och just hastighet och lyx var två viktiga fokuspunkter för honom. Det bevisades inte minst av lyxbilen Volkswagen Phaeton och toppfartsfantomen Bugatti Veyron.

Daniel Goeudevert avgick från Volkswagen i juli 1993.

"De tyska biltillverkarna tror att de säljer lyxvaror. Det är fel"

Daniel Goeudevert tänkte väldigt annorlunda mot Ferdinand Piëch, framför allt eftersom han inte såg bilar som någon lyxvara utan som ett transportmedel för "vanligt folk" – kanske inte någon kontroversiell åsikt just hos Volkswagen, kan man tycka.

"De tyska biltillverkarna tror att de säljer lyxvaror. Det är fel. Deras produkt är mobilitet", sa han i en intervju med Manager Magazin 2010.

Enligt honom har kinesiska biltillverkare ett enormt försprång när det gäller smarta transportlösningar för storstäderna, ett område där tyska biltillverkare länge låg illa till, men där det faktiskt har gjorts stora framsteg de senaste åren. Biltillverkarnas problem, enligt Daniel Goeudevert, är dock att de bara tittar på vad konkurrenterna gör och inte på vad kunderna faktiskt vill ha. En stor utmaning för biljättarna blir nu att bygga färre bilar – inte fler.

Låg vikt och ingen onödig teknik verkar vara Daniel Goeudeverts melodi

Daniel Goeudevert frågar sig varför inte bilcheferna sätter sig ned med stadsplanerarna i storstäderna för att utveckla smarta transportlösningar, och han tycker biltillverkarna har slösat bort tiden sedan oljekrisen på 1970-talet, som blev ett uppvaknande för många.

"Idag är bilarna 300 kilo tyngre och det finns teknik i min bil som jag aldrig har använt och som jag aldrig kommer ha användning för", sa han till Manager Magazin.

Volkswagen Phaeton V10 TDI verkar vara den raka motsatsen till vad Daniel Goeudevert ville ha: stor, tung, lyxig, snabb och dieseldriven. För Ferdinand Piëch blev bilen ett prestigeprojekt.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag håller med! Små, lätta och snåla bilar och smarta transportlösningar är framtiden.
Ja
416
187
Nej