Karta visar var alla självkörande bilar testas – i hela världen

Utvecklingen av autonoma (självkörande) fordon går allt fortare. Projekten blir fler och fler och på allt fler platser runt världen. Det handlar numera inte bara...

Annons
Annons

Utvecklingen av autonoma (självkörande) fordon går allt fortare. Projekten blir fler och fler och på allt fler platser runt världen.

Det handlar numera inte bara om bilar utan även lastbilar och bussar.

Men företagen som utvecklar tekniken får inte testa på allmänna vägar hur som helst. Myndigheter måste ge tillstånd. Det är förklaringen till varför Uber testar sina autonoma bilar i delstaten Arizona i stället för runt hemstaden San Francisco i Kalifornien; de ville helt enkelt inte vänta på tillstånd därifrån.

Nu har Bloomberg Philantrhropies och Aspen Institute släppt en global atlas som visar var alla projekt med självkörande bilar pågår – runt hela världen.

Kartan är ingalunda i realtid, och avsikten är inte heller att vi ska kunna hitta bilarna när de kör omkring (som i tjänsten FlightRadar24). Nej, målet är att organisera information om de olika projekten för att hjälpa städer/länder att lära av varandra.

Men kartan är kul ändå.

Just nu visar kartan 35 pilotstäder som har eller inom kort kommer att få testprogram på allmän väg. Varje punkt på kartan listar mer specifika detaljer om projektet – vad pilotprogrammet är fokuserat på att utveckla.

Det finns också en kortare lista med 18 platser som ännu inte gått in i något pilotprojekt, men som börjat utvärdera den påverkan autonoma bilar kan komma att få.

Som du kan se finns det projekt runt (nästan) hela världen, och det är väl ingen vågad gissning att antalet ”prickar på kartan” kommer att öka i snabb takt.

Karta visar var alla självkörande bilar testas – i hela världen
Norden är bra representerade på kartan över pågående autonoma projekt. KLICKA PÅ BILDEN så kommer du till kartan.
Annons
Annons
Rulla till toppen