Toyota: Vätgasbilar kostar lika mycket som hybridbilar om åtta år

Toyota: Vätgasbilar kostar lika mycket som hybridbilar om åtta år

Om åtta år ska vätgasbilar inte kosta mer än hybridbilar. Det tror i alla fall Toyota, som nu utvecklar nästa generation bränslecellsteknik som ska lanseras efter 2020.

Toyota är en av biltillverkarna som satsar miljardbelopp på bränslecellsteknik. Fördelen ska vara att det går betydligt snabbare att tanka vätgas än att ladda en elbil, och ur avgasröret kommer bara vattenånga. Nackdelen är att bilarna är dyra att köpa och att det fortfarande finns få tankstationer. Dessutom finns det vissa frågetecken kring hur energieffektiva bränslecellsbilarna är ur hela livscykelperspektivet.

Men det innebär inte att Toyota har gett upp – snarare tvärt om. En Toyota Mirai kostar ungefär 750.000 kronor vilket är nästan tre gånger mer än hybridbilen Prius. Trots det går Toyota back på att sälja Mirai när utvecklingskostnaderna har tagits med.

När nästa generation av bränslecellstekniken dyker upp, efter 2020, ska dock kostnaderna pressas ned ordentligt, enligt Toyota. Även effektiviteten blir högre. En viss del av den kalkylen är dock beroende av att försäljningen av vätgasbilar kommer öka exponentiellt, om än från låga nivåer.

"Idag är produktionen av Mirai begränsad till 3.000 bilar per år, men 2025 förväntar vi oss att den siffran är tio gånger högre. Som ett resultat av det förväntar vi oss – åtminstone i Japan – att en biltyp kostar lika mycket oavsett om det är en hybrid- eller vätgasbil", säger Naomichi Hata, chef på Toyotas avdelning för "New Business", till Autocar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt rätt – vätgas hör till framtiden!
Ja
216
65
Nej