Nya siffror: Dieselbilarna fortsätter backa i Sverige

Det går riktigt bra för den svenska bilförsäljningen. Siffran för hur många nya bilar som registrerades in i oktober blev den bästa oktobersiffran någonsin. Men...

Annons
Annons

Det går riktigt bra för den svenska bilförsäljningen. Siffran för hur många nya bilar som registrerades in i oktober blev den bästa oktobersiffran någonsin.

Men det finns en annan trend på bilmarknaden som är värd att uppmärksamma, och det är att dieselbilarna börjar tappa fart på allvar.

I oktober registrerades tio procent färre dieselbilar in i Sverige jämfört med samma period förra året. Andelen dieselbilar är nu 46 procent mot 52 procent i oktober förra året. Och andelen dieselbilar minskar alltså samtidigt som bilförsäljningen totalt ökar.

Volvo och Volkswagen prenumererar på förstaplatserna bland Sveriges mest sålda dieselbilar. Volvo XC60 ligger allra bäst till, inte minst på grund av att Volvo rear ut gamla generationen XC60 med dieselmotor till kampanjpris. Därefter följer Volvo S90/V90, Volvo S60/V60, Volkswagen Passat och Volkswagen Tiguan.

Nya siffror: Dieselbilarna fortsätter backa i Sverige
Model X står för Teslas ökning.

Samtidigt ökar supermiljöbilarna, alltså elbilar och laddhybrider, med hela 82 procent i oktober och med 43 procent hittills i år – dock från ganska låga nivåer. Supermiljöbilarna står nu för 6,6 procent av alla nya bilar.

Laddhybriderna ökade med 70 procent och elbilarna med 100 procent i oktober. Intressant är att Nissan Leaf lyckas med konststycket att vara Sveriges populäraste nya elbil trots att den precis är på väg att lanseras i ny upplaga.

Hittills i år har Tesla ökat med 24 procent i den svenska registreringsstatistiken jämfört med samma period förra året. Det är Model X som står för den ökningen.

Nya siffror: Dieselbilarna fortsätter backa i Sverige
Volkswagen Passat GTE är Sveriges mest sålda laddhybrid.

Populäraste laddhybriderna

1. Volkswagen Passat GTE (3.726)
2. Mitsubishi Outlander PHEV (1.992)
3. Kia Optima PHEV (1.113)
4. BMW 330e (608)
5. Volvo V60 Twin Engine (597)

Populäraste elbilarna

1. Nissan Leaf (960)
2. Renault Zoe (736)
3. Tesla Model S (615)
4. Tesla Model X (414)
5. Hyundai Ioniq (231)

Siffrorna gäller antalet registrerade bilar under perioden januari–oktober 2017.

Annons
Annons
Rulla till toppen