Har svenska Nevs klivit in i det vinnande laget?

Har svenska Nevs klivit in i det vinnande laget?
Jean Liu, president för succéföretaget Didi Chuxing, har kommit upp på Time 100 över världens mest inflytelserika människor.

Tidigare i sommar blev det klart att svenska Nevs skrivit ett viktigt avtal med kinesiska motsvarigheten till Uber, Didi Chuxing. Det kan visa sig bli en riktig vinstlott.

Enligt avtalet ska Nevs inte bara bygga elbilen 9-3 åt Didi-förare. De ska också utveckla en självkörande bil, helt anpassad för bildelning, som är en del av Didis omfattande produktportfölj.

Didi Chuxing är verkligen på offensiven. Företaget grundades så sent som 2012 och bara tre år senare passerade företaget en miljard transporter. Idag är Didi större än Uber och satsar hårt på många fronter när det gäller "ny mobilitet".

Under torsdagen blev det offentligt att Didi Chuxing planerar att bygga ett enormt nätverk av laddstationer som ska ladda miljontals elbilar. 

Företaget har idag 21 miljoner förare, av vilka 260.000 kör elbilar. Det är en ganska stor andel av alla elbilar som rullar på världens vägar. Didi förväntar sig att deras flotta av elbilar ska ha nått en miljon bilar 2020.

Nätverket av laddstationer ska också kunna användas av andra elbilsförare, säger Cheng Wei, grundare och vd till "världens största mobilitetsplattform".

Eldrivna Nevs 9-3 ska byggas för att användas av Didis chaufförer.

Framgångarna för Didi Chuxing, som även siktar på andra stora marknader i Asien, uppmärksammades bland annat av giganten Apple, som investerat en miljard dollar i uppkomlingen.

Omställningen till elbilar går rasande fort i Kina. I september sa den kinesiska regeringen att de kommer att stoppa importen av fossildrivna bilar till landet – världens största bilmarknad.

Tesla har nyss öppnat världens största superladdstation, som kan ladda 50 Teslabilar samtidigt, i Shanghai.

Så här ser principen ut för Didis framtida, självbärande bilpooler.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här blir bra för Nevs!
Ja
323
79
Nej