Efter produktionsmissen – Hyundai och Kia skruvar upp elbilsplanerna

Efter produktionsmissen – Hyundai och Kia skruvar upp elbilsplanerna

Hyundai har stött på ett delikat problem med Ioniq. Den eldrivna versionen har blivit riktigt populär och fabriken i Sydkorea hinner inte leverera. En del kunder klagade på ovanligt långa väntetider för sin nya bil.

Det har gjort att många är tveksamma till de nya elbilarna och laddhybriderna som Hyundai och Kia ska lansera de kommande åren. Klarar fabriken att leverera eller tvingas kunderna hoppa av och välja en konkurrent?

Nu verkar det som att Hyundai och Kia har skruvat upp förväntningarna och produktionsplanerna. Koncernen förväntar sig inte längre att de kommande modellerna blir lågvolymbilar utan att det ska säljas 100.000 elbilar och laddhybrider globalt under 2018.

Den eldrivna versionen av kompaktsuven Hyundai Kona ser många fram emot. Enligt nya uppgifter kommer den med två batteripaket på antingen 40 eller 64 kWh och en räckvidd på uppemot 50 mil i NEDC-körcykeln. Vi hoppas förstås på rimlig prisnivå och möjlighet att välja till dragkrok, något som många svenska bilköpare efterfrågar.

Hyundai skruvar upp produktionsplanen för eldrivna Kona med 38 procent till 18.600 bilar nästa år.

Koncernsyskonet Kia ska också lansera en eldriven version av kompaktsuven Niro, och här skruvar Kia upp produktionsplanerna med hela 66 procent till 21.000 bilar.

Det här är ett direkt resultat av att Hyundai missbedömde efterfrågan på den eldrivna versionen av Ioniq, skriver Business Korea. Hyundai hade till exempel planerat att bygga 1.000 Ioniq i juni, men den siffran fick skruvas upp till 1.800.

Det är ingen hemlighet att det är Toyota som Hyundai och Kia vill utmana om bilköparna. Toyota var ju tidigt ute med hybridbilar men har bara en laddhybrid i programmet och ingen helt eldriven modell.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här låter bra – jag tycker det verkar som att Hyundai och Kia tar elbilar på allvar.
Ja
148
108
Nej