Turkiet ska bygga elbilen som blir ”bättre än Tesla”

När den turkiska regeringen började utveckla en egen elbil skulle mycket av tekniken hämtas från gamla Saab 9-3. Tanken var att bygga en elbil med räckviddsförlängare i...

Annons
Annons

När den turkiska regeringen började utveckla en egen elbil skulle mycket av tekniken hämtas från gamla Saab 9-3. Tanken var att bygga en elbil med räckviddsförlängare i form av en liten bensinmotor, som BMW i3.

Och ministern som ledde arbetet, Fikri Işık, hade höga ambitioner.

”Vår bil blir bättre och säkrare än Teslas bil. De måste sätta upp laddstationer, men vi sätter laddstationen i bilen tack vare en motor som förlänger bilens räckvidd”, sa han.

Nu kommer nya uppgifter om projektet. Det är oklart om det fortfarande handlar om en bil med räckviddsförlängare eller en helt eldriven bil. Den ska hur som helst presenteras 2019 och produktionen startar 2021. Om bilen har teknik från Saab 9-3 är det 19 år efter att grundmodellen lanserades.

Presidenten vill lägga beslag på första bilen själv

Turkiet ska bygga elbilen som blir
Presidenten vill få bort ”skammen” med importerade bilar från gatorna. Foto: Getty Images

Målet med Turkiets elbil är att bilköparna inte ska behöva välja ett utländskt märke utan en bil som byggs och utvecklas i Turkiet. Förra året såldes över 750.000 bilar i Turkiet.

”Idag tar vi ett historiskt steg för att få bort den skammen”, sa president Recep Tayyip Erdoğan.

Om grundtekniken hämtas från Saab (numera Nevs) blir allt under skalet blir inte turkiskt. 85 procent av komponenterna i bilen ska dock produceras i Turkiet.

Presidenten säger att det här kan bli ”en dröm för den turkiska nationen” och att han inte vill ha minsta försening i det stora projektet.

”Jag vill äga den första nya bilen. Vi kommer bygga Turkiets bil med den bästa designen och tekniken, både för vårt land och världen”, säger han enligt The Times.

Turkiet ska bygga elbilen som blir
Turkiets förra försök till en egen ”nationsbil” gick inte så bra. Foto: Makalp/Creative Commons/Wikimedia

Turkiet hade en egenutvecklad bil på 1960-talet. Den hette Devrim, men projektet skrotades och någon massproduktion blev det aldrig. Andra statligt utvecklade bilar som kan nämnas är Volkswagenbubblan och Trabant.

Annons
Annons
Rulla till toppen