Svenskt företag vill byta elbilsbatterier på macken

Elbilarna har många fördelar jämfört med fossilbilar, men än så länge går det ändå snabbare att tanka en bensin- eller dieselbil än att ladda en...

Annons
Annons

Elbilarna har många fördelar jämfört med fossilbilar, men än så länge går det ändå snabbare att tanka en bensin- eller dieselbil än att ladda en elbil.

Det svenska företaget Powerswap vill ändra på det. De försöker få idén om att kunna byta batteri sin elbil att bli verklighet. Med hjälp av en robot kan batteriet bytas ut mot ett fulladdat på tre minuter.

Svenskt företag vill byta elbilsbatterier på macken

Powerswap har kört igång en crowdfundingkampanj som i skrivande stund fått in 21 aktieägare och fått stöd från Energimyndigheten för att ta fram en affärsplan. Företaget skulle kunna byta batterier i taxibilar i Stockholm, skriver Ny Teknik.

”Min förhoppning är att vi ska få ut en pilotinstallation i Stockholm och en i Peking under 2018. Även om vi får in mer pengar hinner vi nog inte få ut mer än två nästa år”, säger Sten Corfitsen, vd och grundare för Powerswap, till tidningen.

Största fördelen med batteribyte är att batterierna kan långsamladdas, till exempel under natten. Det sliter mindre på både batterierna och belastar elnätet mindre. En nackdel kan vara att batteriet ofta används som en viktig del i bilens struktur, långt ned, för att sänka tyngdpunkten. Det gör batteriet svårt att komma åt.

Batteribytet skulle också kunna bli användbart i tyngre fordon som lastbilar, som annars skulle ta lång tid att ladda.

Teslachefen Elon Musk har tidigare experimenterat med idén om att kunna byta batterier enkelt istället för att ladda elbilen. Det projektet skrotades och Tesla satsade istället på snabbladdarnätverket med Superchargers, men tidigare i år dök det upp mystiska skisser som tydde på att Tesla kanske kommer ge batteribytet en ny chans.

Svenskt företag vill byta elbilsbatterier på macken
Annons
Annons
Rulla till toppen