Toyota: Bilar med förbränningsmotor dör ut 2050

Toyota: Bilar med förbränningsmotor dör ut 2050

Toyotas utvecklingschef är övertygad om att bilar med bensin- eller dieselmotor kommer vara utdöda 2050. Det innebär att de kommer sluta tillverkas tio år tidigare.

"Vi förväntar oss att ha minskat koldioxidutsläppen från bilar med 90 procent 2050 jämfört med siffran för 2010. För att klara det kommer vanliga bilar med förbränningsmotor inte tillverkas från 2040", säger Seigo Kuzumaki till Autocar.

"Vi tror att vi kommer ligga före våra konkurrenter"

Han tillägger att bilar med förbränningsmotor kan utgöra basen för hybridbilar även efter 2040, men bilar som saknar hybridteknik och inte är helt eldrivna kommer alltså inte tillverkas efter 2040, enligt honom.

Anledningen är förstås att utsläppsreglerna bara kommer bli hårdare och elbilsutvecklingen går allt snabbare.

Solid state-batterier kommer senare

Toyota står idag för 43 procent av alla sålda bilar som är "elektrifierade" – alltså bilar som åtminstone till viss del drivs av elektricitet. Toyotas första elbilar ska lanseras 2020 och får då vanliga litiumjonbatterier med räckvidd på upp till 50 mil. Men efter det har Toyota utlovat elbilar med solid state-batteriteknik som bland annat ska ge längre räckvidd.

"Vi har fler patent för solid state-batterier än något annat företag. Vi närmar oss att utveckla bilar med tekniken och vi tror att vi kommer ligga före våra konkurrenter i att lyckas med det", säger Seigo Kuzumaki.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Det låter rimligt, tycker jag.
Ja
92
72
Nej