Tesla och BMW bäst – men får ändå bakläxa

I korthet • Flera biltillverkare får hård kritik för att inte bry sig om farliga arbetsförhållanden och barnarbete i gruvor för att bryta kobolt till...

Annons
Annons
I korthet

• Flera biltillverkare får hård kritik för att inte bry sig om farliga arbetsförhållanden och barnarbete i gruvor för att bryta kobolt till elbilsbatterier.

• Tesla och BMW lyckas bäst och problemen går till viss del att lösa med ny batteriteknik.

Flera stora biltillverkare bryr sig inte om att göra något för att minska problemen med att bryta kobolt till elbilsbatterier. Det visar en ny rapport från Amnesty.

Det pratas mycket om litium i elbilsbatterier, men faktum är att kobolt är en minst lika viktig beståndsdel. Hälften av den kobolt som bryts i världen kommer från gruvor i Demokratiska republiken Kongo där arbetarna utsätter sig för livsfara och där det också finns problem med barnarbete. En femtedel av den kobolt som bryts i Kongo bryts för hand.

Skyddsutrustning används inte i gruvorna där arbetarna jobbar i tunnlar som de grävt själva för några få kronor om dagen – samtidigt som företagen gör stora vinster, skriver Svenska Dagbladet.

Årets rapport ger bättre resultat än förra årets rapport, men flera biltillverkare hamnar på bottenplats även i år, trots att problemen alltså är välkända och trots att biltillverkarna nu storsatsar på elbilar.

Tesla och BMW bäst – men får ändå bakläxa
Säkerhetsutrustning är ovanligt och tunnlarna grävs av arbetarna själva. Dödsolyckor sker varje månad. Foto: Getty Images

Mindre kobolt i nya batterier

BMW är en av biltillverkarna som klarar sig bättre än andra på Amnestys lista. BMW vill vara mer transparenta om hur leveranserna av kobolt görs och vill också sponsra gruvor som ska bli föregångare för hur andra gruvor ska skötas.

Ett annat sätt att komma till rätta med problemen är att minska användningen av kobolt i batterierna så mycket som möjligt. LG Chem ska till exempel snart börja sälja en ny generation battericeller som använder hälften så mycket kobolt som tidigare battericeller.

”Rapporten visar att elbilstillverkare halkar efter andra branscher när det gäller att städa upp batterierna”, skriver Amnesty, som nu kräver att biltillverkarna tar ansvar för vilka underleverantörer som används och att elbilsköparna kräver att biltillverkarna är öppna och transparenta.

Elbilsköparna kan ställa frågor och ifrågasätta hur biltillverkarna jobbar med batterierna

Tesla och BMW bäst – men får ändå bakläxa
Renault borde göra mycket mer för att lösa problemen med koboltbrytning, tycker Amnesty.

Underbetyg för flera stora biltillverkare

Inte en enda biltillverkare lyckas komma upp till toppbetyget fyra poäng i Amnestys lista. Tesla och BMW hamnar närmast med två poäng. Men båda två skulle kunna fokusera mer på de mänskliga rättigheterna när det gäller gruvbrytningen.

Mercedesägaren Daimler, General Motors och Volkswagen får bara en poäng och allra sämst är Renault och kinesiska Byd som inte verkar göra mycket för att säkerställa att kobolten i batterierna bryts ansvarsfullt, enligt Amnesty. Byd har över huvud taget inte svarat på Amnestys frågor.

Underleverantören Samsung SDI lyckas bäst och får tre av fyra poäng.

Vi har sökt svenska Renault, som vill invänta en kommentar från huvudkontoret i Frankrike.

Tesla och BMW bäst – men får ändå bakläxa
Tesla och BMW bäst – men får ändå bakläxa

Många kanske trodde att litium var det största problemet med elbilsbatterierna, men istället kan det vara kobolt – åtminstone enligt den här rapporten.

Det är förstås glädjande att det finns biltillverkare som satsar hårt för att lösa problemen med både utsläpp, arbetsförhållanden och mänskliga rättigheter i gruvorna. Men att inte en enda biltillverkare når upp till mer än två av fyra poäng är under all kritik.

Renault har storsatsat på överkomliga elbilar för vanligt folk och skryter dessutom om hur tidigt de var ute med elbilar. Men det innebär också att de haft längst tid på sig att komma till rätta med just de här problemen som alltså bidrar till misär och död.

”Renault har haft lång tid på sig att komma till rätta med de här problemen”

Det är samtidigt viktigt att vi inte ser usla förhållanden i gruvor med barnarbetare som ett hinder för elbilsomställningen. Vissa kommer säkert tro att de här problemen gör det okej att fortsätta köra fossilbil. Så är det förstås inte. Framställningen av fossila bränslen bidrar också till usla arbetsförhållanden och bilarna orsakar livsfarlig luft på andra sätt.

Problemen med koboltbrytning går att lösa, medan problemen som bensin- och dieselbilarna orsakar framstår som mer och mer olösliga. De har ju åtminstone inte blivit lösta hittills under de mer än 100 år som bensinbilar dominerat på marknaden.

Tesla och BMW bäst – men får ändå bakläxa
För tre år sedan uppskattade Unicef att så många som 40.000 barn arbetade i gruvor i Kongo, och många av dem jobbade med att bryta kobolt. Foto: Getty Images
Tesla och BMW bäst – men får ändå bakläxa
Foto: Getty Images
Annons
Annons
Rulla till toppen