6 snabba bilar som utklassas av Tesla Roadster

Det var nog många som höjde på ögonbrynen när Elon Musk visade upp den nya Roadstermodellen. Den kom som en överraskning för många – Teslachefen...

Annons
Annons

Det var nog många som höjde på ögonbrynen när Elon Musk visade upp den nya Roadstermodellen.

Den kom som en överraskning för många – Teslachefen har hintat om att det kommer en ny generation av sportbilen, men att den skulle presenteras på lastbilseventet var oväntat.

Nu är alltså andra generationen av Tesla Roadster officiell, och med den presenterades också prestandasiffrorna, som är extremt imponerande. Faktum är att de är så imponerande att få bilar kan prestera bättre.

Det ska bli intressant att se om Elon Musk håller vad han lovat om Tesla Roadster. När det gäller acceleration har till exempel Tesla Model S visat sig vara ännu kvickare än Tesla utlovat, men Elon Musk har också lovat runt och hållit tunt när det gäller exempelvis Model 3-produktionen och Autopilot.

Det blir också spännande att testa om Tesla Roadster klarar av den massiva accelerationen upprepade gånger, eller om prestandanivån sänks en aning efter några accelerationsrepor för att kyla ned drivlinan.

Så snabb är Tesla Roadster

0–60 mph (96 km/h): 1,9 sekunder
0–100 mph (160 km/h): 4,2 sekunder
Kvartsmilen (0–402 meter): 8,8 sekunder
Toppfart: ”250+” mph (över 400 km/h)

Läs också: Tesla Roadster 2: Så känns 0–96 km/h på under två sekunder – se filmen

6 snabba bilar som utklassas av Tesla Roadster

1. Bugatti Chiron

Vid lanseringen jämförde Tesla själva nya Roadster med superexklusiva Bugatti Chiron, som kostar lika mycket som 15 exemplar av Tesla Roadster. Och Teslan är ändå är kvickare på 0–60 mph och 0–100 mph. Bugatti Chiron behöver 2,4, 5,0 respektive 9,8 sekunder på sig.

Bugatti Chiron är förmodligen snabbare i högre hastigheter, och den har också en högre toppfart – det har ju blivit Bugattis kännetecken.

6 snabba bilar som utklassas av Tesla Roadster

2. Hennessey Venom GT och Venom F5

I den här jämförelsen har vi valt att använda produktionsbilar och inte knasiga specialbilar som byggs i liten skala. Exakt var vi ska klassa in amerikanska Hennessey är oklart, men Venom GT-modellen är i alla fall galet snabb.

Men inte snabb nog för att köra om Tesla Roadster, varken på 0–60 mph, 0–100 mph eller på kvartsmilen. Venom GT fixar sprintarna på 2,7, 5,6 respektive 9,92 sekunder.

Venom GT är dock inte ny, och runt hörnet lurar ersättaren Venom F5. Den förväntas klara 0–60 mph ännu kvickare än Venom GT, men det blir nog ändå inte riktigt lika kvickt som Tesla Roadster – och Hennessey hoppas på en toppfart på 484 km/h. Men då är tillverkningen också begränsad till 24 exemplar och prislappen ligger på 14 miljoner kronor.

6 snabba bilar som utklassas av Tesla Roadster

3. Porsche 918 Spyder

Inte heller Porsches superhybrid 918 Spyder kan skryta med en snabbare accelerationstid till 60 mph än Tesla Roadster. Porschen fixar sprinten på 2,2 sekunder enligt oberoende tester gjorda av Car and Driver, och kvartsmilen går på 9,8 sekunder. Det är en sekund långsammare än Tesla Roadster.

Läs också: Tesla Roadster 2 är ”basmodell” – det kommer en snabbare version

6 snabba bilar som utklassas av Tesla Roadster

4. Dodge Challenger SRT Demon

Här har vi i princip raka motsatsen till Tesla Roadster – ett V8-monster med kompressor på 6,2 liter. Kvartsmilen går på 9,65 sekunder och 0–96 km/h på 2,3 sekunder.

6 snabba bilar som utklassas av Tesla Roadster

5. LaFerrari

Det krävs Ferraris mest invecklade ingenjörskonst för att märket ska kunna utmana Tesla Roadster på accelerationssprinten, och inte ens då vinner den. LaFerrari fixar 0–60 mph på 2,4 sekunder och kvartsmilen på 9,7 sekunder. Då ska vi komma ihåg att den också hade en astronomiskt hög prislapp.

6 snabba bilar som utklassas av Tesla Roadster

6. Porsche 911 Turbo S

Här börjar vi komma ned i ungefär samma prisklass som Tesla Roadster, men då får köparen ”stå ut” med att vänta hela 2,5 sekunder på sprinten till 60 mph…

Den officiella tiden är 2,8 sekunder, men Car and Driver har lyckats pressa ned den tiden till 2,5 sekunder. Svansmotorn, fyrhjulsdriften, den snabba dubbelkopplingslådan och det massiva vridmomentet från låga varvtal tack vare turbomotorn ger bra förutsättningar för snabba accelerationstider.

Porsche 911 Turbo S klarar kvartsmilen på 10,5 sekunder.


Men kanske har Tesla Roadster mött sin överman i – en japansk familjebuss?

Den här bilden dök upp på nätet och vi kan inte annat än hålla med. Sneglar du åt en Tesla Roadster kanske det är läge att lägga beslag på en Previa istället?

6 snabba bilar som utklassas av Tesla Roadster
Annons
Annons
Rulla till toppen