Tesla kommer undan straffskatt – elbilsföreningen jublar

Tesla kommer undan straffskatt – elbilsföreningen jublar

Det var många som reagerade på det norska förslaget som kom i oktober om att alla som köper en tung elbil skulle tvingas betala en straffavgift.

Den kom snabbt att kallas "Teslaskatt" eftersom den främst drabbar just Tesla. Vissa hävdade att en straffavgift på tunga, och därmed ofta dyra, elbilar inte drabbar någon fattig, medan andra menade att det är alldeles för tidigt att lägga straffavgifter på elbilar – omställningen från fossilbilar har inte kommit tillräckligt långt än.

Tesla Model X hade kunnat bli nästan 90.000 kronor dyrare

Nu visar det sig att den norska Teslaskatten inte blir av. Den nya budgeten som är antagen innehåller ingen straffavgift för tunga elbilar, efter kritik från både partier och miljöorganisationer.

Om förslaget hade gått igenom kunde en Tesla Model S 100D blivit över 32.000 svenska kronor dyrare. En Tesla Model X P100D hade blivit nästan 90.000 kronor dyrare.

"Det här är en gjädjens dag", säger Christina Bu, ordförande i Norsk Elbilforening. Men enligt henne måste nu regeringen fortsätta leverera för att omställningen till eldrift inte ska stanna upp, bland annat med fler laddstolpar längs vägarna.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Bra att förslaget skrotas!
Ja
249
67
Nej