Volkswagens plan för att sänka förbrukningen – nu kommer mildhybriderna

Volkswagens plan för att sänka förbrukningen – nu kommer mildhybriderna
En stor generator och ett 48-voltsbatteri ska sänka förbrukningen i Volkswagens kommande modeller.

Volkswagen har verkligen slagit på stora trumman för nästa generation elbilar. Tyvärr dröjer den första nya modellen till 2020 och den ligger därför fortfarande flera år bort.

Under tiden har Volkswagen tidigare gjort en stor sak av modeller med mildhybridteknik, och nu har biljätten presenterat två prototyper för att visa hur tekniken fungerar, och brittiska Autocar har provkört.

Den ena har en 1,5-liters bensinmotor med turbo på 110 kW (150 hästkrafter) som kompletteras av en större generator som också fungerar som startmotor på åtta hästkrafter. Det är en betydligt svagare elmotor än i en laddhybrid. Den andra är en starkare variant med elmotor på 35 hästkrafter.

Motorn kopplas till en nyutvecklad, sjustegad dubbelkopplingslåda.

Bilen kan tyvärr inte rulla helt på eldrift men drivlinan kan kopplas bort i "seglingsläget".

Kan bli fyrhjulsdriven

Litiumjonbatteriet på 48 volt kompletteras av ett vanligt 12-voltsbatteri som driver bilens olika finesser. Vanligast blir att elmotorn driver framhjulen men den kan också monteras på bakhjulen vilket gör bilen elektriskt fyrhjulsdriven.

Volkswagen har utvecklat mildhybridtekniken i flera års tid och nu verkar den alltså äntligen bli verklighet. När vi kollade in tekniken hos Volkswagen visade det sig att den inte tar så mycket plats och att den inte har så många krångliga komponenter, så den kostar inte så mycket extra.

Och den kan faktiskt sänka förbrukningen ordentligt i verklig trafik, samtidigt som den är trevligare att köra än en konventionell bil: elmotorn kan kompensera för motorns turbofördröjning.

"Bäst av allt är att en enligt en ingenjör jag pratade med kommer detta sänka förbrukningen på riktigt, inte bara i körcykeln", sa Pär Brandt som provkörde hybridsystemet i en Golf med 1,4-liters bensinmotor.

Ingen ren eldrift

Bilen kan aldrig köras helt på eldrift men det finns en så kallad seglingsfunktion som kopplar bort drivlinan när du lyfter på gasen. Då motorbromsar bilen alltså inte utan rullar vidare.

Volkswagen vill inte avslöja exakt när systemet lanseras eller vad det ska kosta, men det är ingen vild gissning att det dyker upp i nästa generation Golf. En intressant tanke är att Volkswagens bilar kanske snart inte säljs utan den här typen av teknik – annars klarar inte Volkswagen de hårdare utsläppsreglerna.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Det här låter som en bra lösning – det har jag gärna i min nästa bil!
Ja
380
114
Nej