Vindrutetorkarna och farthållaren verkar onödigt krångliga i Tesla Model 3

Det blev full fart i kommentarstrådarna när de första exemplaren av Tesla Model 3 rullade ut på vägarna. Plötsligt dök det upp flera nya Youtubefilmer där vi kunde kika på minsta lilla detalj.

Två av finesserna som kanske väckt mest uppmärksamhet är – lite överraskande – vindrutetorkarna och farthållaren. Eller i alla fall hur finesserna sätts igång.

Vi börjar med torkarna. Först dök det upp artiklar på nätet om att Tesla Model 3 över huvud taget inte hade några intervalltorkare – vindrutetorkarna kunde alltså bara vara "på" eller "av". Men så är det inte.

Nu när användarhandboken för Tesla Model 3 dykt upp på nätet kan vi nämligen lusläsa den för att ta reda på hur det faktiskt ligger till.

Faktum är att det inte går att sätta igång vindrutetorkarna med någon av de fysiska spakarna på ratten. Istället måste föraren använda pekskärmen.

Det finns en knapp längst ut på blinkersspaken, och när den trycks in gör torkarna ett svep på rutan. Håll in den spaken så aktiveras vindrutespolaren. 

Men vill du sätta igång torkarna på riktigt måste du svepa fram rätt "panel" i infotainmentsystemet och sedan trycka igång torkarna där. Efter det får du välja något av lägena "Slow" eller "Fast". I nuläget verkar det inte gå att styra hur ofta torkarna ska gå igång i läget "Slow" och det finns heller ingen regnsensor.

Om det plötsligt börjar regna mycket får du alltså...

1. Svepa fram torkarpanelen på pekskärmen
2. Trycka på "On"
3. Välja hastigheten "Fast"

...istället för att använda ett fysiskt reglage med kännbara lägen på ratten.

När det gäller farthållaren är du kanske van vid att helt enkelt kunna sätta igång den med knappar på ratten eller med en särskild spak. Så är det inte i Model 3. Det finns rullvred på ratten som har olika funktion beroende på vad som väljs på pekskärmen, men oavsett vad som väljs där verkar de inte kunna reglera farthållaren.

Det är faktiskt ganska enkelt att sätta igång den adaptiva farthållaren och funktionen som kan styra bilen i vissa situationer, det som Tesla kallar Traffic-Aware Cruise Control och Autosteer. Det görs genom att trycka ned växelspaken en respektive två gånger.

Men att reglera hur fort bilen ska tillåtas köra och avståndet till bilen framför kan inte göras med den spaken – det hade ju annars varit smidigt – utan föraren måste välja hastighet och avstånd på pekskärmen.

Hastighet verkar vara lite lättare att välja än avstånd, som görs i en undermeny.

Allt det här kan förstås ändras på nolltid när Elon Musk känner för att skicka ut en mjukvaruuppdatering så risken är att den här artikeln är uråldrig redan när den publicerats. Men i skrivande stund är det alltså så här det ligger till.

(...om det inte är så att jag missat något viktigt kapitel i användarhandboken. Säg till i kommentarsfältet i så fall!)

Tesla har en poäng i att interiören ska kännas minimalistisk eftersom det ger mindre onödig information för föraren att haka upp sig på. Motortemperatur och mycket annat är egentligen helt onödigt. Och det finns en risk att alla som kritiserar den här lösningen kallas för en uråldrig bakåtsträvare.

Men en så pass viktig säkerhetsfunktion som vindrutetorkarna kanske inte ska finnas en svepning bort på en pekskärm?

Här MÅSTE föraren ta händerna från ratten, och förmodligen också ögonen från vägen, för att kunna sköta de viktiga funktionerna.

Å andra sidan vet ingen hur det här faktiskt fungerar i verkligheten förrän bilen är provkörd. Det kan ju också vara så att Tesla är den enda biltillverkaren som gör det här rätt – det kanske är alla andra som krånglar till det?

Och allt det här blir förmodligen oviktigt när bilen själv tar hand om körningen. 

Tesla hade dock kunnat "göra en Mercedes" (om det nu inte är så att Mercedes har patent på den lilla detaljen?). Längst ut på blinkersspaken finns ett vred som föraren kan vrida på för att aktivera olika lägen för vindrutetorkarna.

Foto: Youtube

"Vi får antingen lära oss leva med det eller tjata på Elon Musks Twitterkonto tills han ändrar sig"

Men nu är det alltså pekskärmen som gäller. Vi får antingen lära oss leva med det eller tjata på Elon Musks Twitterkonto tills han ändrar sig.

Och vi ska också komma ihåg att Model 3 kan bli elbilen som kickstartar hela elbilsrevolutionen. Då kanske vissa är beredda att fingra på en pekskärm för att aktivera vindrutetorkarna.

Vad säger du – en smidig lösning eller en dealbreaker?

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det här ser smidigt ut. Inga problem!
Ja
93
572
Nej