Officiellt: Audi bygger två nya eldrivna suvmodeller i Ingolstadt

Officiellt: Audi bygger två nya eldrivna suvmodeller i Ingolstadt
Suvmodellen Audi e-tron quattro börjar levereras redan nästa år, 2018, och hamnar i storlek mellan Q5 och Q7.

Audis offensiv när det gäller elbilar har hittills handlat om tre modeller, som kommer inom ett par år. Men nya uppgifter idag visar att det snarare handlar om fyra elbilar – och samtliga blir olika typer av suvmodeller.

Sedan tidigare har Audi bekräftat att fabriken i Bryssel, Belgien, ska bli något av en "elbilscentrum". Där ska man först börja bygga suvmodellen Audi e-tron quattro och de första bilarna ska levereras till kund under 2018.

Nästa modell blir den sportigare Audi e-tron Sportback, som man valt att kalla för en crossover (med sin coupéliknande taklinje). Audi e-tron Sportback börjar byggas 2019. De här två suvmodellerna lär sannolikt dela en hel del teknik, vilket gör det naturligt att de byggs parallellt i samma fabrik.

Beslutet att satsa på Bryssel som centrum för elbilar var dock inte populärt i hemlandet Tyskland. De tyska fackförbunden har klagat högljutt internt och även muttrat till media att Audi borde satsa mer på elbilsproduktion i Tyskland.

Uppenbarligen har lobbyarbetet gett resultat för idag meddelar Audi att man ska placera produktionen av två nya, eldrivna suvmodeller i Ingolstadt (hemstaden, tillsammans med Neckarsulm). Audi har dock inte velat ge några mer kommentarer än så.

Vilken typ av elbilsmodeller det blir i Ingolstadt vet vi alltså inte med säkerhet. Audis elbilsoffensiv består av 20 nya, elektrifierade bilmodeller till 2025 och av dessa ska tio vara renodlade elbilar.

På årsstämman i maj sa Audichefen Rupert Stadler att man ska inleda produktionen av en elbilsmodell 2020, där plattformen (MEB) delas med Volkswagen. Året därpå, 2021, ska det komma ytterligare en elbil och den ska dela teknik med Porche. Kanske är det dessa två som ska byggas i Ingolstadt.

 

Audi e-tron Sportback ska också byggas i Bryssel, med början 2019. Audi kallar modellen för en crossover.

Taklinjen blir inte så kombilik, som på de flesta suvmodeller, utan sluttande som på en coupémodell.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Audi kommer att köra förbi Tesla när det gäller produktion av elbilar!
Ja
350
143
Nej