Mercedes hyrde en Tesla Model X för hemliga tester

Det är knappast någon hemlighet att Mercedes utvecklar nya elbilar. Först ut är suven Mercedes EQC som utvecklas för eldrift från grunden. I utvecklingsfasen är...

Annons
Annons

Det är knappast någon hemlighet att Mercedes utvecklar nya elbilar. Först ut är suven Mercedes EQC som utvecklas för eldrift från grunden.

I utvecklingsfasen är det vanligt att biltillverkarna kollar in konkurrenterna för att inspireras eller sno idéer. Men istället för att köpa en Tesla Model X och kolla hur den fungerar valde Mercedes istället att hyra ett exemplar, skriver Der Spiegel.

Mercedes ska ha hyrt just det här exemplaret, med batteripaket på 100 kWh, i sju veckor från hyrbilsfirman Sixt. Men bilen tillhörde i själva verket ett par som äger tre Teslor som de brukar hyra ut för olika ändamål.

Mercedes hyrde en Tesla Model X för hemliga tester
Mercedes nya eldrivna suv EQC är under utveckling.

Enligt uppgifterna i Der Spiegel ska Mercedes ha skruvat isär bilen helt och hållet för att sedan skruva ihop den igen. Mercedes ska också ha råkat lämna en felparkeringslapp från teknikcentret i Sindelfingen i handskfacket. Mercedes ska ha testat bilen i varmt klimat (i Barcelona) och på olika testbanor, exempelvis med ojämnt underlag.

Paret som äger bilen kräver nu Sixt och Daimler på nästan en miljon kronor för skador på bilen som måste repareras, värdetapp på grund av hur hårt den körts, förlorad inkomst eftersom bilen inte kunde hyras ut, extrajobb för att lösa problemen och ett bötesbelopp för att bilen körts på testbanor.

I ett uttalande svarar Mercedes att det är vanligt i bilindustrin att hyra olika bilar för teständamål. Om bilarna skadas tar försäkringen hand om det och Mercedes vill inte kommentera just den här bilhyran.

Att Mercedes valde att hyra en Model X istället för att köpa kan ha att göra med att de vill hålla testandet så hemligt som möjligt – något som nu inte gick riktigt som tänkt… Och andra bilmärken har tidigare lyckats köpa Teslabilar genom en enskild person, vilket gör att bilköpet kan gå under radarn.

Annons
Annons
Rulla till toppen