BMW stöttar Solid Power i utveckling av solid state-batterier

BMW stöttar Solid Power i utveckling av solid state-batterier
BMW:s batteripaket är integrerat i golvet. Med solid state-batterier skulle volymen kunna bli en tredjedel, med bibehållen räckvidd.

BMW Group och batteriföretaget Solid Power ska tillsammans utveckla ny teknik som kan fördubbla och tredubbla räckvidden hos elbilar. BMW Group ska assistera Solid Power i sin forskning kring så kallade solid state-batterier.

Hur de ekonomiska villkoren ser ut i samarbetet mellan de två företagen är inget som kommenteras av BMW Group eller Solid Power. I september meddelade batteriföretaget A123 Systems att man investerat i Solid State som en del av sitt utvecklingsarbete kring ny batteriteknik. Solid State har vuxit snabbt det senaste året och flyttat in i nya lokaler. Målet är att fördubbla forskningsteamet under de närmaste tre åren.

BMW Group blir därmed ett av flera företag inom bilindustrin som investerar i forskning kring solid state-batterier. Ford, Toyota, Hyundai/Kia, Fisker, Dyson med flera arbetar också med utveckling av den lovande batteritekniken.

Solid state-batterier har inte flytande elektrolyt och olika kombinationer av katod- och anodmaterial ska öka kapaciteten. Solid state-batterierna tål värme på ett bättre sätt än konventionella litiumjonbatterier och kan bli billigare då de inte behöver samma kostsamma kylsystem. Billigare batteriteknik är nödvändigt då de senaste årens starkaste trend varit att kostnaderna (i förhållande till kapaciteten) hela tiden minskar.

Allt mer pekar nu mot att utvecklingen av kommersiella solid state-batterier går snabbt. Enligt Doug Campbell, vd på Solid Power, kan vi förvänta oss de första bilmodellerna med solid state-batterier i början på 2020-talet.

Första generationen solid state-batterier från Solid Power ska få en energitäthet som ligger 150–200 procent över den vi hittar i dagens litiumjonbatterier. Andra generationens solid state-batterier väntas öka den siffran till 200–300 procent. Det innebär i så fall upp till en fördubblad räckvidd i första steget och kanske så mycket som tredubblad räckvidd i andra generationen.

Batteripaketet är skrymmande och väger en hel del. BMW vill minska vikt, volym och även kostnader med solid state-batterier – utan att förlora räckvidd.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror att elbilarna går över till solid state-batterier om några år.
Ja
225
54
Nej