Tesla Model 3 är snål – men inte bäst bland elbilarna

I ett nytt förbrukningstest visar det sig att Tesla Model 3 är betydligt effektivare än bensin- och dieselbilar. Det är inget ovanligt för elbilar. Men faktum är att konkurrenten från Hyundai är snålare.

Tesla Model 3 är snål – men inte bäst bland elbilarna

Det är ingen nyhet att elbilar är effektivare än bensin- och dieselbilar. De rullar helt enkelt längre i förhållande till den energi de förbrukar.

Men det finns förstås skillnader i hur mycket ström olika elbilar drar. Det beror bland annat på hur effektiv tekniken under skalet är och hur aerodynamisk karossen är.

Nu har oberoende Emissions Analytics testat förbrukningen i Tesla Model 3. Resultatet är betydligt bättre än för motsvarande fossilbil: Tesla Model 3 tar sig knappt fem kilometer per kilowattimme.

Det finns inget perfekt sätt att omvandla den siffran till bensinförbrukning, enligt Emissions Analytics, men i förhållande till relativt energiinnehåll kan det översättas till ungefär 2,27 l/100 km.

Tesla Model 3 är hela 47 procent "törstigare" på strömmen än Hyundai Ioniq Electric. Men båda är effektivare än bilar med förbränningsmotor.

Bra men inte bäst

Det är visserligen en bra siffra, men faktum är att Chevrolet Bolt fixar 1,92 l/100 km och Hyundai Ioniq Electric drämmer till med 1,55 l/100 km.

Att Hyundai Ioniq vinner den här jämförelsen kommer kanske inte som någon överraskning. Den var effektivast även i tyska Auto Bilds senaste räckviddstest och den har vunnit liknande jämförelser tidigare.

Emissions Analytics mäter något som kallas EQUA Index, som bland annat består av ett förbrukningstest. I vissa fall görs det i verkligheten, men ibland används dataunderlag från många olika tester för att på så sätt räkna fram en förväntad förbrukning. Då används bland annat förbrukningssiffror från tidningen Motor Trend, som testkört Model 3.

Det här är som synes inget perfekt sätt att mäta på, och vi får se hur effektiv Model 3 är på svenska vägar – vi kanske får andra däck än bilarna i USA och vi har också grövre asfalt.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker låg förbrukning är en av de viktigaste faktorerna när jag väljer bil.
Ja
196
62
Nej