Volkswagens bortglömda hybridbil visade framtiden för 25 år sedan

Redan 1992 hade Volkswagen förstått att det skulle bli kökaos och parkeringsbrist i storstäderna. Men tyvärr blev lösningen inte verklighet.

Volkswagens bortglömda hybridbil visade framtiden för 25 år sedan

Det är lätt att tro att Volkswagens storsatsningar på elbilar och miljöteknik är något helt nytt, som kommit på tal efter dieselskandalen. Men så är det inte. Volkswagen har haft storslagna idéer om hur utsläppen kan sänkas i många år – men tyvärr har de inte alltid blivit verklighet.

Istället har jättekoncernen under ledning av Ferdinand Piëch satsat på stora och lyxiga bilar som Volkswagen Phaeton och Bugatti Veyron.

Det är intressant att rota runt i arkiven och se vad som dyker upp – förra gången var det en tidigare chef på Volkswagen, Daniel Goeudevert, som förespråkade små, lätta och snåla bilar och som egentligen ville att Volkswagen skulle bygga färre bilar. Han fick sluta på Volkswagen.

En klurig lösning gör dörrarna lättare att öppna i trånga utrymmen.

Nu tittar vi istället närmare på Volkswagen Chico, en föregångare till citybilen Up som hade kunnat bli en nystart för märket med fokus på låga utsläpp och kompakta yttermått för att bättre platsa i storstäderna.

Volkswagen Chico visades upp 1992 men tog sig tyvärr aldrig längre än till konceptstadiet. Den hade en tvåcylindrig bensinmotor på 25 kW (34 hästkrafter) och en liten elmotor på 6 kW (9 hästkrafter). Tjänstevikten var 785 kilo (150 kilo mindre än dagens Up), batteripaketet var på 13 kWh och förbrukningen låg på 1,3 l/100 km.

En spännande detalj var att bilen faktiskt hade en head up-display, som kunde visa viktig information direkt i vindrutan. Inte helt vanligt för 25 år sedan!

Batteripaketet är placerat mitt i bilen.

Chico var resultatet av Volkswagens framtidsspaningar, som visade sig stämma ganska bra: brist på parkeringsplatser, långa köer i storstadsområdena och ökat fokus på koldioxidutsläpp. Att klämma in fyra sittplatser på 3,15 meter var imponerande.

Chico lyckades alltså aldrig ta steget från konceptbil på bilsalongen i Frankfurt till produktion, men efterföljaren Lupo kom några år senare och Up lanserades 2011. Den finns inte med någon hybridteknik men däremot i helt eldrivet utförande.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag tror Volkswagen Chico hade blivit en hit om den lanserats!
Ja
47
12
Nej