Allt fler tjänstebilister ratar dieselbilen – nu är det hybrider och elbilar som gäller

Många tjänstebilister kan tänka sig att byta ut dieselbilen mot en elbil eller hybrid, visar en ny undersökning.

Allt fler tjänstebilister ratar dieselbilen – nu är det hybrider och elbilar som gäller

Debatten om dieselbilar har gjort att många tjänstebilister hellre väljer en bensinhybrid än en dieselbil. Det visar en ny undersökning från tjänstebilsföretaget Leaseplan.

En av tre tjänstebilister som svarat på undersökningen säger att de föredrar en bensinhybrid före något annat drivmedel nästa gång de väljer tjänstebil.

2014 svarade bara fyra procent att de kunde tänka sig en bensinhybrid. 2016 var den siffran elva procent och nu ligger den på 33 procent.

"En förklaring till att så många går över till bensinhybrider kan vara diskussionerna kring hårdare miljöregler mot dieselbilen och att regeringen vill införa dieselförbud i stadskärnorna. Vi märker även att tjänstebilsförarna och företagen blivit betydligt mer miljömedvetna än tidigare, vilket i sin tur speglar sig i valet av framtida bil", säger Lisa Midbrink, marknadschef på Leaseplan.

Dieseln blir mindre populär och skulle nu väljas av en av fyra tjänstebilsförare.

Även helt eldrivna bilar har fått ett stort uppsving de senaste åren. 15 procent kan tänka sig en helt eldriven bil som tjänstebil, men tjänstebilisterna har ganska höga krav på räckvidd – de flesta nöjer sig inte med mindre än 50 mil.

Vi har tidigare skrivit om att höga krav på räckvidd och det som kallas räckviddsångest oftast bara finns bland bilister som inte har någon elbil. En genomsnittlig bil som ägs av juridisk person i Sverige rullar enligt Trafikanalys 1.343 mil om året, eller knappt 5,5 mil om dagen (räknat på 251 arbetsdagar om året) eller 3,7 mil om dagen (räknat på årets alla dagar).

Undersökningen gjordes som en enkät bland 4.343 tjänstebilsförare.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tar mycket hellre en bensinhybrid än en dieselbil som tjänstebil.
Ja
162
88
Nej