Trafikverket vill satsa på elvägar

Elbilarna är på kraftig frammarsch, nyligen presenterade exempelvis Tesla sin första eldrivna lastbil, som ska rulla 80 mil på batterier. Men Trafikverket presenterar nu en plan för elvägar – är det rätt väg?

Sverige är långt framme när det gäller elvägar, bland annat finns teststräckor vid Sandviken och Arlanda. Trafikverket anser att det är viktigt för Sverige att behålla den positionen och presenterar en framtidsplan. 

"Det är glädjande att vi kan lista ett antal tydliga aktiviteter, med bland annat nya fysiska åtgärder på vägar, säger Jan Pettersson, på Strategisk utveckling.

Men det handlar inte bara om teknik utan också om vad som behöver göras för att elvägar ska kunna implementeras.

"Det gäller finansiering, att ta betalt, ägandet av infrastrukturen och kraftförsörjningen", säger Jan Pettersson.

Detta ungefär samtidigt som Tesla presenterar sin första helt eldrivna lastbil, som ska kunna rulla 80 mil på batterier. 

"Det Tesla gör är mycket intressant och en sådan lastbil kommer säkert att fylla en del av det behov som finns. Det är ett omfattande batterilager som behövs för sådana bilar och jag tror att vi med elvägstekniken kan bidra till att minska behovet av resurskrävande och miljöskadliga batterier och även öka lastkapaciteten genom att frakta gods istället för tunga batterier. Därför har elvägarna fortfarande en viktig roll att spela", säger Jan Pettersson.

Trafikverket föreslår flera testprojekt. Bland annat att företaget Elonroad (el on road) utvecklar en (induktiv) teknik som läggs ovanpå vägbanan och att en 200 meter lång testbana byggs. Enligt planen kan tekniken flyttas ut till allmän väg inom de närmaste åren.

Bombardier har en induktiv teknik som testats i Tyskland. Induktiv teknik testas även på testbana i USA. Tekniken är dock inte färdigutvecklad.

Trafikverket föreslår även ett stort test av elvägar som omfatta hela elvägssystemet. Först projekteras elvägar på ett antal alternativa sträckor, 20–30 km långa och tungt trafikerade, för att därefter fysiskt byggas på någon av sträckorna.

Vad tror du – är elvägar rätt väg att gå för en fossilfri framtid?

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag tror det kommer vara elvägar överallt i framtiden.
Ja
53
148
Nej