Nya batteritekniken ger längre räckvidd och snabbare laddning

Det är inte så länge sedan Samsung SDI hintade om nästa generation elbilsbatterier med spännande teknik för att förlänga räckvidden. Nu visas de nya batterierna upp...

Annons
Annons

Det är inte så länge sedan Samsung SDI hintade om nästa generation elbilsbatterier med spännande teknik för att förlänga räckvidden. Nu visas de nya batterierna upp på bilsalongen i Detroit, som precis körts igång.

Den första nyheten som visas upp är litiumjonbatterier av solid state-typ, vilket innebär att de använder sig av fast istället för flytande elektrolyt. Solid state-batterier ska i teorin ge högre energitäthet – de kan alltså leverera mer räckvidd i förhållande till sin vikt än batterierna i dagens elbilar.

Den andra nyheten är batterier med så kallade ”grafénbollar” som kan ge upp till 45 procent högre kapacitet och fem gånger snabbare laddning än idag. Tekniken ska också göra att batteriet håller en stabil temperatur vilket ger en mer pålitlig räckviddssiffra i elbilar och laddhybrider även i kallt och varmt klimat. Det här är en teknik som Samsung SDI beskrivit i en artikel i tidskriften Nature.

Batterierna med grafénbollar ska ge elbilar en räckvidd på upp till 60 mil och snabbladdning på 20 minuter. Grafén, som är ett starkt och ledande material, används i både katoden och anoden vilket alltså ger högre kapacitet, kortare laddtid och stabilare temperatur.

Nya batteritekniken ger längre räckvidd och snabbare laddning
”Grafénbollarna” används i katod och anod för att ge längre räckvidd och snabbare laddning.
Annons
Annons
Rulla till toppen