14 mil från Northvolt – här byggs nya litiumfabriken

På tisdagen stod det klart att företaget Keliber ska bygga sin litiumkemifabrik i finska Karleby. Fågelvägen är det bara 14 mil från Skellefteå, där Northvolt...

Annons
Annons

På tisdagen stod det klart att företaget Keliber ska bygga sin litiumkemifabrik i finska Karleby. Fågelvägen är det bara 14 mil från Skellefteå, där Northvolt ska bygga den enorma batterifabriken.

Keliber har också fört diskussioner med Northvolt, uppger Norran och Yle, men det är inte klart exakt vad som diskuterats företagen emellan.

”Ja, vi har träffats, det kan jag bekräfta. Men tyvärr kan jag inte riktigt ge dig några kommentarer i det här skedet, sa Kelibers vd Pertti Lamberg till Yle i november.

Northvolt får en litiumfabrik som ”granne”, på andra sidan Bottenviken

Northvolt får alltså en litiumfabrik som ”granne”, rakt över Bottenviken. Keliber har gjort litiumfyndigheter på flera platser i Finland och det har grävts även i Sverige.

”Efter en omfattande och noggrann granskning bestämde vi oss för att placera vår litiumkemikaliefabrik i Kokkolas KIP-område. Beslutet var särskilt baserat på områdets färdiga infrastruktur, tillgången på en mängd olika varor och tjänster och miljöaspekterna av befintlig vattenrening och lösningar för avfallshantering”, säger Pertti Lamberg, vd för Keliber, i ett pressmeddelande.

Litium är en viktig ”ingrediens” i elbilsbatterier och den tas ofta från avlägsna områden. Den transporteras alltså över stora delar av jordklotet och utvinns inte alltid under säkra förhållanden. En litiumfabrik på närmare håll innebär att europeiska biltillverkare kan bygga elbilar på ett mycket mer hållbart och klimatsmart sätt.

Annons
Annons
Rulla till toppen