Nya uppgifter: Volvos elbil ser ut som konceptbilen

Det fortsätter sippra ut detaljer om Volvos helt eldrivna bil. Volvo har redan bekräftat att modellen ska dyka upp 2019 och att den alltså blir...

Annons
Annons

Det fortsätter sippra ut detaljer om Volvos helt eldrivna bil. Volvo har redan bekräftat att modellen ska dyka upp 2019 och att den alltså blir helt eldriven.

Nu kommer Autocar med några nya detaljer om Volvos elbil. Enligt uppgifterna ska den se ut ungefär som Volvos konceptbil 40.2 från förra året. Det var en halvkombimodell med ganska kantigt formspråk.

Den andra konceptbilen som visades upp då, suven Volvo 40.1, har redan blivit verklighet i form av XC40. Det skiljer inte mycket mellan konceptbilen 40.1 och produktionsfärdiga XC40, så gissningsvis kommer den nya elbilen se ut ungefär som konceptbilen 40.2.

Volvos elbil blir alltså en halvkombimodell med sluttande takprofil och ett lite kantigare formspråk än de större modellerna i 90-serien. De numera karaktäristiska ”Tors hammare”-strålkastarna finns kvar, men i uppdaterad form.

Nya uppgifter: Volvos elbil ser ut som konceptbilen
Volvos elbil som förmodligen får gå under namnet V40 blir helt eldriven och får en halvkombibaklucka.

Några tekniska detaljer om Volvos elbil är än så länge inte officiella, men utvecklingschefen Henrik Green har talat om en optimal räckvidd på ungefär 50 mil. Då gissar vi att han pratar om den europeiska NEDC-körcykeln och att räckvidden i verkligheten snarare hamnar på knappt 40 mil.

Det är i så fall ungefär lika långt som Volkswagens kommande elbil ID. Volvos elbil får precis som många konkurrenter ett ”modulärt” batteripaket. Den kommer alltså med flera olika batteristorlekar för att passa olika kunder och plånböcker.

Volvos utvecklingschef Henrik Green berättade i en tidigare intervju med Autocar en intressant detalj om räckvidden. Idag kommer många köpare från bensin- och dieselbilar med lång räckvidd. Men framtidens bilköpare har andra referenspunkter och kommer nöja sig med en räckvidd som funkar för en dags körning.

Han berättade också att Volvo vill locka två olika typer av elbilsköpare – dels de som gärna vill berätta för andra att de kör en elbil, med expressiv design, och dels mer traditionella bilköpare som helst vill att en elbil ska se ut som en ”vanlig” bil.

Nya uppgifter: Volvos elbil ser ut som konceptbilen
Volvo Concept 40.1 är förvillande lik…
Nya uppgifter: Volvos elbil ser ut som konceptbilen
…produktionsfärdiga XC40. Det är ett tecken på att den kommande elbilen också blir lik konceptbilen 40.1.
Annons
Annons
Rulla till toppen