Han tog saken i egna händer – här är nya elbåten som fixar 80 sjömil

Båtbranschen verkar inte vara helt lätt att ställa om till eldrift. Det finns vissa spännande projekt, men det är inte många som blivit verklighet. Janne...

Annons
Annons
Han tog saken i egna händer – här är nya elbåten som fixar 80 sjömil

Båtbranschen verkar inte vara helt lätt att ställa om till eldrift. Det finns vissa spännande projekt, men det är inte många som blivit verklighet.

Janne Kjellman säger elmotorer och batterier till båtar, men att övertyga båttillverkarna om eldriftens fördelar visade sig vara lättare sagt än gjort. Han tog saken i egna händer och har nu lanserat den eldrivna drömbåten Q30, som fixar 80 sjömil på en laddning.

”Stockholms skärgård är en perfekt miljö. Avstånden är relativt korta. Många är förstås oroliga för räckvidden och därför har vi valt två batterialternativ”, säger Janne Kjellman till Båtnytt.

Största fördelen är enligt honom det som även elbilsägare uppskattar.

”Att den är tyst! En av tricken för att få låg ljudnivå är att få bort bullret från transmissionen, som blir väldigt tydligt i en elbåt. Motorn från Oceanvolt är på 20 kW och snurrar bara 1.400 varv per minut på toppfart. Därför blir det väldigt tyst ombord.”

Elbåten Q30

Maxfart: 15 knop
Räckvidd: 80 sjömil i marschhastighet
Batterikapacitet: 30 eller 60 kWh
Motor: 20 kW, 1.400 r/min
Vikt: 1.500 kilo
Pris från: 165.000 euro

Annons
Annons
Rulla till toppen