Bilköparna fortfarande tveksamma till elbilar

Vad ska din nästa bil drivas med? Det är inte så enkelt att svara på. Nästan en av fem som deltog i den nordiska ”Elbilsbarometern”...

Annons
Annons

Vad ska din nästa bil drivas med? Det är inte så enkelt att svara på. Nästan en av fem som deltog i den nordiska ”Elbilsbarometern” svarade att de än så länge inte har någon aning om nästa bil ska drivas med.

Bensinbil är dock fortfarande det populäraste valet, antingen som ny eller begagnad. Det svarar hela 35 procent. 13 procent kan tänka sig en ny eller begagnad laddhybrid medan fem procent kan tänka sig en ny eller begagnad elbil.

Många kanske trodde att räckvidden är det som får köparna att tveka inför att välja en elbil. Men de allra flesta, 47 procent, anger istället elbilarnas högre prislapp som det viktigaste skälet för att inte byta till elbil. Prislappen brukar vara mycket högre än för motsvarande bensinbil, men ägandekostnaderna blir nästan alltid lägre.

Räckvidden hamnar på andra plats följt av att bilen inte kan laddas hemma, att det finns få laddmöjligheter längs vägen, att det finns en osäkerhet kring hur länge batteriet håller och att det inte finns någon passande elbil med dragkrok.

I Norge har elbilarna fått ordentligt fäste på grund av generösa subventioner.

• En av tre har själva kört en elbil och nio av tio känner någon som kör elbil.

• Subventionerna var det viktigaste köpskälet för fyra av tio elbilsägare.

• Fyra av tio i Norge är övertygade om att bensin- och dieselbilar kommer bli mindre attraktiva än elbilar på begagnatmarknaden.

Undersökningen gjordes som en webbundersökning i januari med 1.011 svar från Sverige och 4.872 svar totalt.

Bilköparna fortfarande tveksamma till elbilar
Bilköparna fortfarande tveksamma till elbilar
Annons
Annons
Rulla till toppen