Volkswagen Passat GTE tjänstgör som polisbil – smyger fram ljudlöst och överraskar tjuven

Volkswagen Passat GTE tjänstgör som polisbil – smyger fram ljudlöst och överraskar tjuven

För två år sedan visade Volkswagen upp laddhybriden Passat GTE som polisbil, och nu ska den börja tjänstgöra hos den tyska polisen i Niedersachsen.

Det ska bli intressant att se hur mycket polishybriden kommer köras på eldrift. Bilarna märks ut bland annat på de karaktäristiska LED-ljusen i stötfångaren och med GTE-emblemen i fronten, som får vara kvar på polisversionen.

Den tyska polisen går över till el- och hybriddrift i allt större utsträckning, i takt med att fler tyska städer planerar olika typer av bilförbud för att sänka utsläppsnivåerna.

Laddhybriden ger förstås också en utmärkt möjlighet att smyga upp på bovarna ljudlöst – så länge föraren valt elläget. Annars kan bensinmotorn väckas till liv.

"När vi skickas ut på till exempel en stöld kan vi komma fram nästan ljudlöst. Den överraskningsfaktorn ger oss en enorm taktisk fördel", säger Stefan Heinemann vid polisen i Niedersachsen.

"Överraskningsfaktorn ger oss en enorm taktisk fördel"

Volkswagen har nu levererat 21 exemplar av Passat GTE i ett pilotprojekt. Motorn och drivlinan lämnas orörd (med 218 hästkrafter och 400 Nm) och i testlabbet kan bilen rulla omkring fem mil på eldrift. Interiören har dock byggts om en aning för att passa polistjänsten.

Bilarna laddas med en laddbox på polisens parkeringsplats.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag tycker absolut att svenska polisen ska gå över till elbilar och laddhybrider.
Ja
106
13
Nej