Northvolt beviljas 520 miljoner kronor i lån från EIB

Den stora batterifabriken i Skellefteå har fått en grundsten på plats i form av ett lån från Europeiska Investeringsbanken, EIB.

Annons
Annons

Den före detta Tesla-chefen Peter Carlsson har storstilade planer på att bygga en av Europas största batterifabriker i Skellefteå. Northvolt-fabriken ska få en kapacitet på 32 GWh och ge över 2.000 jobb.

Att få in de stora investerare som behövs för att rulla igång bygget har dock gått trögt. Kanske blir det ”proppen ur” nu när det står klart att Europeiska Investeringsbanken, EIB, beviljat Northvolt ett lån på 52,5 miljoner euro (närmare 520 miljoner kronor). EIB:s styrelse tillsammans med svenska staten har godkänt finansieringen, enligt EIB:s vice ordförande Andrew McDowell.

Sammanlagt behövs uppemot 40 miljarder kronor för att få fabriken fullt utbyggd, så lånet från EIB är bara en liten del av de pengar som behövs. Men lyckas man få ihop finansieringen väntar en lukrativ marknad då allt fler biltillverkare behöver batterier till sina elbilsmodeller. Bedömare tror att marknaden kan vara värd 250 miljarder euro årligen.

 

Northvolt beviljas 520 miljoner kronor i lån från EIB
Peter Carlsson, som jobbade som logistikchef hos Tesla, kan nu leta vidare för att få in fler investerare till Northvolt-fabriken i Skellefteå.
Annons
Annons
Rulla till toppen