Nu slår Tesla Model S premiumtyskarna i Europa

Säljer bättre än de viktiga prestigemodellerna.

Nu slår Tesla Model S premiumtyskarna i Europa

Vilka bilar ska Tesla Model S jämföras med egentligen? Den detaljen råder det lite delade meningar om. Vissa hävdar att den hamnar i samma storleksklass som BMW 5-serie, medan andra påstår att den ska jämföras med coupésedaner som Mercedes CLS eller rena lyxlimpor som Audi A8.

Om vi väljer att jämföra den med riktiga lyxbilar i klassen som brukar domineras av Mercedes S-klass, Audi A8 och BMW 7-serie har analysfirman Jato Dynamics intressanta nyheter att bjuda på.

S-klass har dominerat i åratal

Nya siffror visar nämligen att de tyska premiummärkena utmanas av Tesla Model S som nu kört om både Mercedes, BMW och Audi i den här klassen på den europeiska marknaden.

Lyxbilsklassen står inte för några stora volymer men bilarna säljs dyrt och är inte minst viktiga som prestigeprojekt för de stora biljättarna. En ny Mercedes S-klass ska erbjuda världens bästa komfort, säkerhet och tekniknivå, och den har dominerat sin klass i många år.

"En väckarklocka för traditionella biltillverkare"

Tesla Model S har sålt bättre än de här konkurrenterna i USA, men nu gäller det alltså även i Europa. Enligt Felipe Munoz, analytiker på Jato Dynamics, måste de stora biltillverkarna bli snabbare på att elektrifiera sina modeller.

"Det här är en väckarklocka för traditionella biltillverkare som Mercedes. Det visar att ett mindre men smartare märke som Tesla kan slå dem på hemmaplan", säger han till Automotive News.


Så bra – eller dåligt – säljer lyxbilarna i Europa

Siffrorna gäller 2017.

1. Tesla Model S (16.132 bilar, +30%)
2. Mercedes S-klass (13.359, +3%)
3. BMW 7-serie (11.735, –13%)

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Tesla Model S är en konkurrent till Mercedes S-klass.
Ja
206
277
Nej