Nya Volvo V60 kommer som laddhybrid i två versioner

När Volvo visar upp en helt ny generation V60 är den största nyheten att den kommer i två olika laddhybridversioner. Men du får vara beredd att betala mer än en halv miljon för den billigaste.

Nya Volvo V60 kommer som laddhybrid i två versioner

Det var nog en del Volvoentusiaster som rynkade på näsan när första generationen V60 visades upp. En Volvokombi som inte fokuserade på utrymmen utan på sportiga köregenskaper – vad nu?!

Men Volvo V60 blev en succé och säljer fortfarande bra. Nu är det dags för en helt ny generation. Den presenterades under onsdagen i Stockholm.

Designen känns till stor del igen från suven XC60, som i sin tur hämtar de flesta designelement från de större 90-modellerna. Tekniken hämtas också från resten av modellprogrammet, men det finns en hel del nyheter, och den kanske viktigaste är att Volvo V60 nu finns med uppdaterad laddhybridteknik.

Läs mer om Volvo V60 Twin Engine som begagnad.

Volvo V60 Twin Engine var på sätt och vis en pionjär när den lanserades – en dieselhybrid med elektrisk fyrhjulsdrift. Den nya generationen finns som laddhybrid i två olika versioner, men nu är det bensinmotor som gäller istället.

Volvo V60 T8 Twin Engine har en drivlina som vi känner igen från de större modellerna, och som också fått mycket beröm i våra tester. Trots mycket effekt har den utmärkt samspel mellan bensin- och eldrift i XC60. Återstår att se om det också stämmer för nya V60. Toppeffekten hamnar här på 390 hästkrafter, alltså något mindre än i de större modellerna.

Volvo har använt de dyra T8-modellerna som toppversioner med fokus på prestanda och lyx. Det har alltså knappast varit några "folkhybrider".

Nu kommer dock en ny version, Volvo V60 T6 Twin Engine med 340 hästkrafter, som lär bli lite mer överkomlig. Den har fortfarande fyrhjulsdrift (med elektrisk bakhjulsdrift), och det handlar därmed inte om den nya drivlinan T5 Twin Engine som kommer till XC40, och där en trecylindrig bensinmotor får hjälp av en elmotor och där bilen är framhjulsdriven. Både T6- och T8-versionerna har en fyrcylindrig bensinmotor med turbo och kompressor.

Laddhybriderna börjar tyvärr inte säljas direkt utan först i sommar, och då finns de enbart med högsta utrustningsnivån Inscription. Billigare versioner kommer senare.

Ska då inte även nya Volvo V60 få den trecylindriga hybriden T5 Twin Engine? Det känns ganska naturligt att erbjuda en toppeffekt kring 245 hk och en elektrisk räckvidd som räcker för de flestas jobbpendlande (runt 50 kilometer).

Möjligheten att erbjuda Volvo V60 med T5 Twin Engine finns, det meddelade Volvos talespersoner under presentationen under onsdagen. Men man sa också i samma andetag att "inga beslut är fattade". Vår gissning är att den här modellen kommer – allt annat vore tjänstefel. Men först vill Volvo sälja nya V60 T6 Twin Engine och T8 Twin Engine.

Ägarnas betyg: Volvo V60 lockar med komfort – men inte med utrymmen

Tekniska specifikationer och priser

  T6 Twin Engine T8 Twin Engine
Effekt 340 hk 390 hk
Vridmoment 590 Nm 640 Nm
0–100 km/h 4,8 sek 4,8 sek
Fyrhjulsdrift Ja Ja
Batterikapacitet 10,4 kWh 10,4 kWh
Räckvidd på el* 4,5 mil 4,5 mil
Förbrukning* 2,1–2,2 l/100 km 2,1–2,2 l/100 km
Pris 518.900:– 548.900:–

*) Enligt NEDC-körcykeln.

Volvo V60 kommer precis som XC40 säljas med "Care by Volvo", den dyrare varianten av privatleasing där det mesta ingår. Volvo lanserar också en ny laddbox som ska effektivisera laddningen hemma.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Om jag skulle köpa en laddhybrid skulle det kunna bli en Volvo V60.
Ja
280
61
Nej