Elbilstillverkarna tagna på sängen – hinner inte leverera

Köptrycket är mycket högre än vad biltillverkarna planerat för.

Annons
Annons

Det säljs fortfarande försvinnande få elbilar i förhållande till antalet bensin- och dieselbilar. Men ökningen går snabbt. Flera biltillverkare som satsat på elbilar har överraskats av förhållandevis hög efterfrågan från köpare.

Problemet är att det ger väldigt långa leveranstider, visar en granskning av tyska Automobilwoche.

Flera biltillverkare har stora problem att hinna med att leverera beställda bilar i tid. Väntetiden kan vara upp till ett år och även hos ”mer erfarna” elbilstillverkare som Nissan, som sålt elbilar i många år, kan väntetiden vara lång. Med tanke på hur snabbt elbilsutvecklingen går är det förstås ingen fördel om det tar uppemot ett år att få den beställda bilen.

Med tanke på hur snabbt elbilsutvecklingen går är det förstås ingen fördel om det tar uppemot ett år att få den beställda bilen

BMW är bland de snabbaste med elbilen i3 där tyska kunder får vänta mellan två och tre månader. Renault har fyra månaders väntetid på Zoe.

”Efterfrågan ökar mycket starkare och snabbare än vi kunde ha förväntat oss och planerat för med våra leverantörer”, säger Smartchefen Annette Winkler till Automobilwoche.

Annons
Annons
Rulla till toppen