Mercedes tror inte på Teslas lastbilsplaner

Det är inte bara personbilar som ska elektrifieras de kommande åren. Mercedes utvecklar just nu flera eldrivna lastbilar, och den senaste i raden att visas...

Annons
Annons

Det är inte bara personbilar som ska elektrifieras de kommande åren. Mercedes utvecklar just nu flera eldrivna lastbilar, och den senaste i raden att visas upp är Mercedes eActros.

Det finns två vätskekylda elmotorer med totaleffekt på 250 kW (340 hästkrafter) och två batteripaket på totalt 240 kWh. Vridmomentet ska ligga på samma nivå som i en diesellastbil. Räckvidden ligger på upp till 20 mil.

Den eldrivna lastbilen kan snabbladdas, men det går inte supersnabbt: lastbilen kan ta emot högst 80 kW som kan ladda batterierna fulla på tre timmar.

Men eldriften kommer å andra sidan med väldigt många fördelar jämfört med diesellastbilen. Framför allt blir körningarna lokalt utsläppsfria, och eftersom de dessutom blir tystare kan leveranserna göras på nätterna eller på tidiga morgnar.

”Samma fysiska lagar gäller i Tyskland och Kalifornien”

Tio testlastbilar ska levereras till kunder redan nu, och de eldrivna lastbilarna ska sättas i serieproduktion 2021.

Premiärvisningen av eActros gjorde förstås att journalisterna inte kunde låta bli att fråga Mercedescheferna hur de ser på Teslas kommande långtradare. Den ska klara 80 mil på en laddning trots tung last, och den ska vara klar redan 2019.

”Om Tesla verkligen levererar på det löftet kommer vi förstås köpa två lastbilar – en att skruva isär och en att testa, för om det händer har något gått oss förbi. Som det är nu gäller samma fysiska lagar i Tyskland och Kalifornien”, sa Martin Daum, lastbilschef på Daimler, enligt Bloomberg.

Mercedes tror inte på Teslas lastbilsplaner
Mercedes tror inte på Teslas lastbilsplaner
Annons
Annons
Rulla till toppen