Mercedes gör tvärt emot alla andra – nu kommer laddhybrider med dieselmotor

Ungefär samtidigt som andra biltillverkare fasar ut sina laddhybrider med dieselmotor gör Mercedes tvärt om och lanserar flera nya modeller.

Mercedes gör tvärt emot alla andra – nu kommer laddhybrider med dieselmotor
Tre laddbara nyheter från Mercedes: S-klass med bensinmotor samt C-klass och E-klass med dieselfyra.

Precis när många kanske trodde att laddhybridbilar med dieselmotorer var på väg att dö ut väljer Mercedes att väcka liv i dem igen – i både C-klass och E-klass.

På bilsalongen i Genève blir det premiär för två nya laddhybrider från Mercedes. Båda ingår i den nya "EQ Power"-familjen med modeller som har alternativa drivlinor – alltså inte bara bensin- eller dieselmotor.

Båda modellerna får en fyrcylindrig dieselmotor kopplad till en niostegad automatlåda och en elmotor på 90 kW (122 hästkrafter) och 440 Nm. Batteripaketet är på 13,5 kWh och det ska ge en räckvidd på fem mil enligt NEDC-körcykeln.

Ägaren kan hålla koll på laddningen i den nya laddboxen med mobilen.

Längre räckvidd verkar dröja

Det är knappast några revolutionerande siffror för en helt nyutvecklad laddhybrid och särskilt inte eftersom det alltså handlar om den väldigt tillåtande, europeiska körcykeln. Mercedes har lovat att lansera laddhybrider med betydligt längre räckvidd än så, men de verkar dröja. Vi ska mäta räckvidden på eldrift i verkligheten i ett kommande test.

Mercedes berättar inte så många fler detaljer om drivlinan utom att vridmomentet totalt hamnar på 700 Nm. Det finns också en snabbare ombordladdare som ger kortare laddtid. Precis som i de flesta andra laddhybrider finns särskilda lägen för att köra på eldrift och för att bibehålla batterinivån för att kunna "ela" sig fram senare.

Leveranserna startar i sommar.

Vid sidan om dieselladdhybriderna visas också nya Mercedes S 560 e upp – även den en laddhybrid, men med bensin-V6-motor.

Volvo fasar snart ut laddhybridmodellerna med dieselmotor.

Går emot strömmen

På sätt och vis är det en överraskning att Mercedes lanserar laddhybrider med dieselmotor. Efter Volkswagenskandalen har dieselmotorerna som bekant fått dåligt rykte och flera städer diskuterar nu olika typer av dieselbilsförbud. För bara några dagar sedan stod det till exempel klart att tyska städer får förbjuda dieselbilar av miljöskäl.

Om laddhybridbilar med dieselmotor också förbjuds är upp till varje stad att avgöra.

Volvo håller på att fasa ut laddhybridmodellen V60 Twin Engine med dieselmotor. Den ersätts av en helt ny generation V60 där laddhybridmodellerna får bensinmotor. Även Peugeot och Citroën, som tidigare sålde icke-laddningsbara hybridmodeller med dieselmotorer, har skrotat dem.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag kör mycket hellre en laddhybrid med diesel- än bensinmotor.
Ja
266
42
Nej