Skoda Vision X – premiär för fyrhjulsdriven gashybrid

Vision X är den första hybriden från Skoda som drivs av biogas, el och bensin. Beroende på underlag och kraftkälla är den framhjulsdriven, bakhjulsdriven eller fyrhjulsdriven – dock utan kardanaxel.

Konceptbilen Vision X representerar den tredje och kommande suven i Skodas suv-strategi.

För första gången kombineras en biogasmotor med elmotorer. Beroende på underlag och kraftkälla är Vision X framhjulsdriven, fyrhjulsdriven eller bakhjulsdriven. Enligt NEDC-körcykeln är koldioxidutsläppet 89 gram per kilometer (på naturgas).

1,5-liters G-TEC-motor med fyra cylindrar och turbo har utvecklats speciellt för gasdrift. Drivlinan levererar 130 hk och maximalt vridmoment om 200 Nm. En av gastankarna är monterad under baksätet och den andra i bakaxeln. Förbränningsmotorn driver framaxeln medan bakaxeln är helt eldriven. Vision X är fyrhjulsdriven utan att behöva en utrymmeskrävande kardanaxel.

Två elmotorer ger hjälp både under färd och vid start. 48-voltsbatteriet ger upp till två kilometers körning på ren eldrift och batteriet laddas genom regenerering av rörelseenergin. Vid eldrift finns 70 Nm tillgängligt direkt från start.

Med reservtanken för bensin har Vision X en räckvidd om hela 650 kilometer. Accelerationen 0-100 km/h går på 9,3 sekunder och toppfarten är 200 km/h.

Bilen är 4,25 meter lång, 1,81 bred och 1,54 hög. Hjulbasen är 2,65 meter och bagageutrymmet rymmer 380 liter.

Vision X visar Skodas framtida designspråk men det finns flera detaljer som känns igen från nuvarande suv-design, bland annat linjen som löper längs hela sidan från strålkastarna till bakdelen och de markerade hjulhusen. Strålkastarna ramar in fronten. De fyra övre lyktorna är tillverkade för hand av kristall och fungerar som varselljus och blinkers med LED-teknik.

Vi ser en helt ny interiördesign med en bred instrumentpanel. Materialvalen är bland annat konstläder och gummiytor som karaktäriserar den robusta och sportiga stilen.

Vision X är fullproppad av nästa generations digitala tjänster, bland tekniker som guidar föraren direkt till lediga parkeringsplatser, gör det möjligt att hyra när den inte används eller dela bilen med en kollega eller granne.

Skoda skriver själva att bilen kan köras på CNG (alltså fossil naturgas), men Vision X kan tankas med både naturgas och biogas – eller en blandning av de två (fordonsgas).

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Ja
42
2
Nej