Tesla tvingas betala utsläppsböter – men inte för bilarna

Problemen ska vara lösta för flera år sedan när Tesla uppdaterade fabriken.

Tesla tvingas betala utsläppsböter – men inte för bilarna

En udda nyhet avslöjades i början av mars av San Francisco Chronicle. Tesla måste betala 1,1 miljoner kronor i böter för att fabriken i Fremont i Kalifornien släppt ut för mycket skadliga utsläpp.

Tesla har gjort en stor sak av att nya Gigafactory ska bli klimatsmart, men den nuvarande fabriken i Fremont ska ha släppt ut för mycket kväveoxider mellan 2013 och 2016, på grund av problem med gammal utrustning.

Problemen ska redan vara lösta, men Tesla måste alltså betala en (förhållandevis liten) bötessumma. Tesla ska ha uppdaterat fabriken för 25 miljarder kronor.

"De flesta av dessa överträdelser löstes av Tesla för fyra år sedan när vi proaktivt tog upp frågan med distriktet. De berodde på att Tesla ärvde en äldre byggnad som inte klarade våra krav", svarar en talesperson på Tesla till San Francisco Chronicle.

Utsläpp av kväveoxider är annars ett problem i dieselmotorer. Kväveoxider är cancerframkallande och bidrar till "smog" – ett stort problem i Kalifornien.

Fremontfabriken öppnades 1963 av General Motors. Den användes senare av GM tillsammans med Toyota fram till 2010, när Tesla köpte den.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag är övertygad om att elbilar är bättre för klimatet på lång sikt än förbränningsbilar.
Ja
119
61
Nej