Nu är det bekräftat: Mazda ska lansera en elbil med wankelmotor

Mjuk gång ska göra att det inte känns när motorn startar.

"Wankelmotorn gör comeback" – hur många gånger har du inte läst den rubriken de senaste åren?

Men nu verkar det faktiskt som att den intressanta motortekniken är på väg tillbaka. Den här gången som räckviddsförlängare i en elbil.

Mazda har officiellt bekräftat att en elbil med räckviddsförlängare i form av en wankelmotor är under utveckling. I grunden verkar det handla om ungefär samma grundteknik som i BMW i3 REX, men där den vanliga bensinmotorn alltså byts ut mot en rotationsmotor.

Den kommande elbilen ska dyka upp både som helt eldriven och med räckviddsförlängare. Mazda erkänner själva att den inte är nödvändig för de flesta bilköpare – många klarar sig utmärkt på räckvidden i en vanlig elbil – men bensinmotorn ska finnas där som "säkerhet" för den som vill ha det.

Wankelmotorn blir inte turboladdad och största fördelen jämfört med en vanlig bensinmotor är att den går betydligt mjukare. Mazda hävdar att föraren inte kommer höra eller känna när den startas.

Mazda har varit den biltillverkare som satsat mest på wankelmotorer i modern tid, men den senaste modellen RX-8 lades ned 2012.

Läs mer om tekniken här.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Ja
64
20
Nej