Han ska stämma oljeindustrin för mord: "Helt oansvarigt"

Arnold Schwarzenegger ryter till mot jättarna och kräver varningstext.

Han ska stämma oljeindustrin för mord: "Helt oansvarigt"
Explosionen vid oljeplattformen Deepwater Horizon i Mexikanska golfen orsakade enorma oljeutsläpp. Foto: US Coast Guard

Det är inte så många år sedan Arnold Schwarzenegger åkte runt i sin Hummer. Nu har han bytt fot och blivit elbilsförespråkare – han har till exempel varit med och visat upp sin favoritbil Mercedes Geländewagen med eldrift.

Nu går han steget längre. Tillsammans med några advokatbyråer tänker han stämma oljeindustrin för mord. Det säger han i en podcast på kultur- och mediefestivalen SXSW, enligt Politico.

Precis som med tobaksindustrin vet oljebolagen mycket väl om vilka risker de utsätter allmänheten för, enligt Arnold Schwarzenegger. Tobaksindustrin fick betala miljardbelopp för att ha försökt dölja och neka det faktum att tobak bland annat orsakar för tidiga dödsfall och cancer. Han gör ingen skillnad mellan det och oljeindustrin.

"Om du går in i ett rum och vet att du kommer döda någon, är det överlagt mord. Jag tycker det är samma sak för oljebolagen", säger han.

Arnold Schwarzenegger liknar oljeindustrin med tobaksindustrin – som tvingades betala enorma böter

Den tidigare skådisen och politikern är numera elbilsförespråkare. Här kollar han in den eldrivna versionen av Mercedes G-klass.

Det finns flera bevis för att oljebolagen länge vetat om riskerna för klimatet, men antingen låtit bli att agera eller försökt dölja riskerna, enligt Arnold Schwarzenegger.

Om oljebolagen faktiskt fälls för mord återstår att se, men Arnold Schwarzenegger vill åtminstone se varningstexter på bränslen och fossildrivna bilar för att konsumenterna ska inse hur farliga fossila bränslen är.

"För mig är det helt oansvarigt att veta att din produkt dödar människor och inte ha en varningstext på den, som med tobak. Alla bensinstationer och bilar skulle ha varningstext, alla produkter som drivs med fossila bränslen borde ha varningstext", säger Arnold Schwarzenegger.

"För mig är det helt oansvarigt att veta att din produkt dödar människor och inte ha en varningstext"

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag tror Schwarzenegger kan få rätt mot oljejättarna.
Ja
31
5
Nej