Svenska företaget som hinner plugga in före Northvolt

Om fem år ska den enorma batterifabriken som Northvolt bygger stå klar i Skellefteå. Det finns också planer på en ny batterifabrik hos Nevs i...

Annons
Annons

Om fem år ska den enorma batterifabriken som Northvolt bygger stå klar i Skellefteå. Det finns också planer på en ny batterifabrik hos Nevs i Trollhättan.

Men ingen av dem kommer vara först, om planerna för företaget Alelion går i lås. Redan i sommar ska Alelion köra igång batteritillverkning i Göteborg, skriver Dagens Industri.

Volvo Cars är precis på väg att flytta ut ur lokalerna i Torslanda där Alelion ska flytta in. Företaget startade 2006 och ägarna har gått in med en kvarts miljard kronor. Nu märker Daniel Troedsson, företagets vd, hur försäljningen ökar snabbt.

”Vår investering blir landets första batterifabrik i sitt slag och är inte bara en avgörande milstolpe för Alelion. Det är också ett viktigt steg för regionen och för Sverige”, säger han till DI.

En viktig punkt för Alelion blir att det alltså hamnar mitt i den svenska bilvärldens centrum med närhet till Volvo och många underleverantörer. Alelion tillverkar inte battericeller utan hela batteripaket, framför allt för industrimarknaden.

Annons
Annons
Rulla till toppen