Sverige kör om Norge – ligger bäst till i omställningen till grönt och smart elnät

Sverige kör om Norge – ligger bäst till i omställningen till grönt och smart elnät

Elbilen är inte renare än strömmen den laddas med, brukar det heta. Den "gamla sanningen" stämmer inte helt, men det är förstås ändå viktigt för miljön att smutsig el ställs om till förnybar energi i så stor utsträckning som möjligt.

I en ny undersökning gjord av World Economic Forum visar det sig att Sverige ligger allra högst upp på listan över hur "redo" olika länder är att ställa om till klimatsmart energi och till ett smart elnät. Därmed kör Sverige faktiskt om Norge, som hamnar på andra plats, och som ju brukar ligga väldigt långt framme när det gäller elbilar.

Listan tittar till exempel på hur systematiskt olika länder arbetar för att ställa om till ett grönt och smart elnät, hur hållbart elnätet är för miljön, hur tillväxten ser ut, hur olika myndigheter samarbetar och hur energinätet presterar idag.

Sverige är alltså det ledande landet i den här rapporten. Länderna på topp-tio-listan har kommit längre än andra när det gäller miljömässig hållbarhet med stora förbättringar när det gäller att sänka koldioxidutsläppen. Rapporten tittar också på hur stabilt elnätet är och hur mycket priserna sjunker.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Sverige ligger bra till i elbilsomställningen.
Ja
14
10
Nej