Vändpunkten är i sikte – elbilar snart billigare än bensinbilar

Batteripriserna kommer fortsätta sjunka, enligt nya siffror.

Vändpunkten är i sikte – elbilar snart billigare än bensinbilar

En av de största nackdelarna med de flesta nya elbilar är att de fortfarande är mycket dyrare att köpa än motsvarande bensinbil. Ett av många exempel är Volkswagen e-Up, som är mer än dubbelt så dyr än sitt bensinsyskon.

Vi har flera gånger skrivit om hur elbilar nästan alltid är billigare att äga än motsvarande bensinbil. Förutom att elbilisterna slipper tanka dyr bensin blir till exempel servicekostnaden betydligt lägre. Även om vi räknar in det viktiga andrahandsvärdet blir elbilen billigare i längden.

Men många bilister ser inte längre än till inköpspriset och då framstår elbilen fortfarande som dyr. Snart kan dock även det hindret vara ur vägen, om vi får tro nya siffror från Bloomberg New Energy Finance.

Om priserna på litiumjonbatterier fortsätter falla kommer elbilar vara billigare än bensinbilar 2025. Och det kommer de förmodligen att göra, eftersom produktionen kommer skalas upp ordentligt de närmaste åren.

Batteripriserna kommer inte falla lika mycket som de senaste åren, utan kurvan kommer förmodligen plana ut, men även med den minskningen kommer priserna för elbilar sjunka ordentligt, tror Bloomberg.

2030 kan batteripriserna ligga på 70 dollar per kilowattimme enligt den här rapporten. Förra året var den siffran 208 dollar per kilowattimme.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det låter rimligt att elbilar är billigare att köpa än bensinbilar 2025.
Ja
258
56
Nej