Svenska elvägen blev en världsnyhet

"Oerhört mycket internationell press som hört av sig", enligt projektledaren.

Svenska elvägen blev en världsnyhet

Elvägen som nyss invigdes vid Arlanda norr om Stockholm har fått uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser.

Elvägen ska testas med en eldriven lastbil, som laddas med hjälp av en skena i vägen, men på sikt kan den även fungera för personbilar.

"Det har varit oerhört mycket internationell press som hört av sig efter invigningen. Det har varit från Frankrike och från kanadensiska radiokanaler, till exempel", säger Sofia Lundberg, projektledare för eRoad Arlanda och biträdande forskningsdirektör på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, till Recharge.

En av tidningarna som uppmärksammat elvägen är engelska The Guardian.

"Om vi elektrifierar 2.000 mil motorväg kommer det definitivt vara tillräckligt", säger Hans Säll, chef för eRoad Arlanda-projektet, till tidningen.

Sajten New Atlas liknar elvägen med bilbanorna många av oss kanske hade eller drömde om som barn.

"Att elektrifiera vägen kan låta som en farlig idé, men tekniken har designats för att skydda människor och djur som kan gå över den", förklarar sajten. Så, nej – du kommer alltså inte få en högspänningschock om du kliver över vägen.

Nej, du kommer inte få en högspänningschock om du kliver över skenan i vägen

Regn ska heller inte vara några problem, får vi veta, men det återstår att se hur vägen fungerar i svenskt vinterklimat.

Tekniksajten Engadget tar upp att elvägen skulle kunna innebära att biltillverkarna kan montera mindre batterier i bilarna eftersom de ändå laddas medan de körs. Det innebär i så fall lägre kostnad, vikt och miljöpåverkan.

Sverige har till stor del koncentrerat forskningen på konduktiv laddning där det behövs en fysisk skena som överför energi mellan vägen och bilen. I andra länder finns vägar med induktiv – alltså trådlös – laddning.

Ett exempel är Sydkorea där en 1,2 mil lång teststräcka med trådlös laddning började testas redan 2013.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Det här tycker jag verkar vara en bra lösning för att ladda i farten!
Ja
17
3
Nej