Elbilisterna fortsätter köra ifrån bensinbilisterna

Vilken räckviddsångest?

Annons
Annons

Den totala körsträckan som svenska bilister kör blir allt längre, enligt nya siffror från myndigheten Trafikanalys. Förra året körde svenska bilister 6,8 miljoner mil och det är den högsta siffran sedan körsträckorna började beräknas för 19 år sedan.

Men den genomsnittliga körsträckan minskade faktiskt med en procent jämfört med året innan. Anledningen till att den totala körsträckan ökar är att bilförsäljningen går så bra – fler bilar innebär fler körda mil totalt.

Brytpunkten när elbilar kördes längre än bensinbilar kom redan för två år sedan

”Även om varje bil i genomsnitt körs mindre än tidigare motverkas effekterna av detta av att antalet bilar fortsätter att öka”, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys.

”Om ökningen fortsätter i samma takt blir det än viktigare att öka andelen bilar som drivs med ett alternativt drivmedel för att minska några av de negativa effekterna av bilkörandet”, fortsätter hon.

En intressant nyhet bland siffrorna är att elbilisterna fortsätter köra ifrån bensinbilisterna. Redan för två år sedan kom brytpunkten, när den genomsnittliga elbilen körde längre än den genomsnittliga bensinbilen, och den trenden håller alltså i sig.

Dieselbilarna körs nästan dubbelt så långt som bensinbilarna. Allra längst körs gasbilarna eftersom de ofta rullar som taxi.


Elbilisterna fortsätter köra ifrån bensinbilisterna

Så långt körs bilarna i snitt

Bränsle Snittkörsträcka per år
Bensin 927
Diesel 1.699
El 1.123
Elhybrider 1.416
Laddhybrider 1.155
Etanol 1.286
Gas 1.912

Källa: Trafikanalys

Annons
Annons
Rulla till toppen