Utvecklingen av de kommande elbilarna och laddhybriderna är i full gång hos BMW. Jättekoncernen har öppnat ett nytt utvecklingscenter för batteriteknik utanför München, som redan har levererat en intressant insikt.
Istället för att erbjuda ett batteripaket som är fast rent fysiskt, storleksmässigt, utvecklar BMW flexibla batterier som är bättre på att utnyttja utrymmet i bilen. En stor sedanmodell kan få ett långt och utdraget batteripaket medan en suv får ett som är högre och kanske kortare.
De här elbilarna ska BMW lansera under de kommande åren.

BMW i9 blir den nya flaggskeppsmodellen och blir viktig för att visa upp vad BMW kan och har lärt sig om eldrift både för konkurrenterna och internt. BMW i9 har gått under namnet iNext och ska byggas i fabriken i Dingolfing med start 2021.

BMW i4 blir en mindre modell som redan visats upp i konceptform med namnet BMW i Vision Dynamics. Den ska byggas i München, men det är oklart exakt när den dyker upp.

Mini kommer med eldrift 2019. Den har visats upp som konceptbil.

BMW X3 kommer med eldrift 2020 och byter då namn till iX3.

BMW i3 får ytterligare en uppdatering med större batteri och längre räckvidd, oklart när.

Tre olika batteripaket
Det finns två plattformar som ligger till grund för de nya modellerna. FAAR (Front Wheel Drive Architecture) and CLAR (Cluster Architecture Rear Wheel Drive). De här plattformarna får stöd för tre olika batteripaket:
• 30e är på 60 kWh och ger en räckvidd på upp till 45 mil.
• 40e är på 90 kWh och klarar upp till 55 mil.
• 50e är på 120 kWh och klarar upp till 70 mil.
De här siffrorna har vi skrivit om förut och då handlade det om den snälla och väldigt tillåtande NEDC-körcykeln. Så det återstår att se hur lång räckvidden blir med den nya och hårdare WLTP-körcykeln.

Laddhybrider med mycket längre räckvidd
De nya elbilarna som BMW ska lansera dröjer alltså några år. På lite närmare håll är det faktiskt laddhybridmodellerna som kommer få den största uppgraderingen. Där ska BMW nämligen öka räckvidden på eldrift till tio mil enligt WLTP-körcykeln, bekräftar utvecklingschefen Klaus Fröhlich för Automotive News.
Laddhybriderna har blivit väldigt populära i Sverige, särskilt hos tjänstebilister. Men längre räckvidd på eldrift står på mångas önskelista. Många av dagens modeller kommer inte längre än tre mil enligt våra tester i verklig trafik, och det är helt enkelt för lite för att klara mångas vardagsbehov.
Mercedes har pratat om räckviddssiffror på tio mil i kommande laddhybrider, men de nya modellerna som visades tidigare i år var inte i närheten av de siffrorna.